INCIDENT

Slovenska vojna ladja zaplula v hrvaške vode?

Objavljeno 06. april 2012 13.31 | Posodobljeno 06. april 2012 17.52 | Piše: Mi. S.

Slovensko ministrstvo za obrambo trdi, da plovilo Ankaran 21 ni zaplulo iz slovenskih teritorialnih voda.

Slovensko vojaško plovilo Ankaran 21.

ZAGREB, LJUBLJANA – Slovenska vojna ladja naj bi včeraj prestopila pomorsko mejo med Slovenijo in Hrvaško in zaplula pet navtičnih milj na hrvaško območje, danes poroča hrvaška televizija.

Kot so sporočili, hrvaška policija za zdaj nima potrdila, da je bila slovenska vojna ladja res znotraj hrvaških teritorialnih voda v Piranskem zalivu, o čemer je policijo obvestil savudrijski ribič. Po njegovih besedah je slovenska ladja Ankaran 21 plula pet navtičnih milj južno od črte razmejevanja.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve opozarja, da arbitražni sporazum temelji na tem, da se obe strani držita dogovora in ne povzročata incidentov ali provokacij do končne odločitve arbitražnega sodišča.

Mors: Ankaran 21 je plul v slovenskem morju

Za podrobnosti o morebitnem novem pomorskem incidentu med Slovenijo in Hrvaško smo poklicali na ministrstvo za obrambo, kjer nam je Simon Korez pojasnil: »V četrtek, 5. aprila, je slovensko plovilo Ankaran 21 izvedlo plovbo po načrtu in se je nahajalo znotraj slovenskih teritorialnih voda.«

Na vprašanje, ali je bilo slovensko plovilo res pet navtičnih milj južno od meje, je odgovoril, da so se po njihovih koordinatah vsekakor nahajali znotraj slovenskih voda, in sicer v skrajnem južnem delu. Točka obrata ladje je bila pri tem od hrvaških voda oddaljena 2,3 navtične milje. Korez je dodal, da je šlo za običajno taktično plovbo.

Karl Erjavec odgovarja

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je že odgovorilo na »slovensko provokacijo«. Kot so zapisali na spletni strani ministrstva, je takoj po tem, ko so prejeli informacijo o sporni plovbi slovenske vojne ladje, ministrica za zunanje zadeve Vesna Pusić navezala stik s slovenskim ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem in od njega zahtevala pojasnilo o dogodku.

Erjavec je odgovoril, da po slovenskih podatkih ni prišlo do plovbe po hrvaškem morju.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve ob tem dogodku opozarja, da arbitražni sporazum temelji na tem, da se obe strani držita dogovora in ne povzročata incidentov ali provokacij do končne odločitve arbitražnega sodišča. Dodali so še, da upajo, da se taki incidenti ne bodo ponavljali v mesecu aprilu, saj se bo čez slaba dva tedna začela konzultacija arbitražnega sodišča z obema stranema.

Erjavec potrdil zgodbo Pusićeve

Popoldne so sporočilo za javnost posredovali tudi z ministrstva za zunanje zadeve: »Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je včeraj v zvezi z domnevnim vplutjem slovenske ladje v hrvaške teritorialne vode kontaktirala ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca. Minister Erjavec je hrvaški zunanji ministrici zagotovil, da se je po naših informacijah ladja ves čas nahajala v slovenskih teritorialnih vodah.« Kot sta se ministra dogovorila že na sestanku v Zagrebu 19. marca, se je treba izogibati incidentom ter na ta način v odnosih med državama ohranjati potrpežljivost in pozitivno vzdušje.

Deli s prijatelji