ANKETA

Slovenska tla se tresejo: kaj o tem menijo naši bralci?

Objavljeno 24. junij 2016 10.43 | Posodobljeno 24. junij 2016 10.43 | Piše: T. Pa.

Potresi jih večinoma ne skrbijo.

V potresu sta umrla dva človeka (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Čeprav v Sloveniji že dolgo nismo doživeli uničujočega potresa, se tla neprestano tresejo. Junija letos so s samodejno analizo osnovnih potresnih parametrov zabeležili že devetnajst potresov, ki so bili šibkejši in so jih čutili le redki.

Večine ne skrbi

V anketi smo zato bralce povprašali o tem, kakšni so njihovi občutki, ko se jim zatresejo tla pod nogami. Od 423 bralcev, ki so sodelovali, jih je 54 odstotkov odgovorilo, da se tega ne bojijo, saj so to normalni procesi. Tako pravi 21 odstotkov žensk in 33 odstotkov moških.

Nekoliko bolj zaskrbljenih je 28 odstotkov, ki menijo, da je skrb vzbujajoče predvsem to, da se večinoma trese okolica nuklearke v Krškem. Nekaj pa je tudi takih, ki jih tresenje tal skrbi. Le 17 odstotkov bralcev pa se boji, da bi se ponovil rušilni potres, ki je leta 1998 prizadel Posočje.

Šibek potres ne napoveduje močnejšega

Seizmologi agencije za okolje (Arso) pojasnjujejo: »Vsako leto nastane na območju Slovenije več sto šibkih potresov, od katerih skoraj noben ni predhodnik močnejšega potresa. Čeprav je šibek potres lahko predhodnik močnejšega, sam nastanek šibkega potresa še ne napoveduje močnejšega. Kljub relativno velikemu številu šibkih potresov na območju Slovenije je bilo samo nekaj močnejših potresov v zadnjih sto letih, ki so povzročili gmotno škodo.«

image

Deli s prijatelji