V PARLAMENTU

Slovenska poslanka zagovarja konkurenčnost

Objavljeno 13. junij 2013 16.48 | Posodobljeno 13. junij 2013 16.48 | Piše: D. P.

»Zagotoviti moramo konkurenčno okolje, v katerem se bodo institucije znanja in centri odličnosti povezovali med sabo in z večjo močjo znanja nastopali na zunanjem trgu.«

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič.

STRASBOURG – Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejeli Letno poročilo o konkurenčni politiki. Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je v imenu politične skupine spregovorila o tej temi, posebej pomembni za mala in srednje velika podjetja. »Konkurenčnost je temelj socialno tržnega gospodarstva in Evropski parlament je tukaj prispeval veliko dodano vrednost. Politiki smo odgovorni za to, da vzpostavljamo okolje, v katerem bosta lahko inovativnost in ustvarjalnost posameznikov in podjetij cveteli, v katerem bodo lahko srednje velika in mala podjetja vstopala ne le na evropski trg, ampak tudi na globalne trge,« je v svojem govoru izpostavila Mazej Kukovičeva.

Zagotoviti konkurenčno okolje

Konkurenčnost je del genskega zapisa Evropske unije, ki temelji na načelih odprtih trgov in enakih pogojev. »Zagotoviti moramo konkurenčno okolje, v katerem se bodo institucije znanja in centri odličnosti povezovali med sabo in z večjo močjo znanja nastopali na zunanjem trgu. Torej ne tako, da bodo tekmovali samo med samo, ampak bodo tekmovali navzven, globalno,« je še opozorila Mazej Kukovičeva.

V korist potrošnika

»V končni fazi pa bo potrošnik tisti, ki bo imel največjo korist. Posebej na področju živilstva. Kar 14 odstotkov je tistih stroškov, ki jih potrošnik v povprečju porabi za gospodinjstvo. Izboljšana komunikacija s potrošniki lahko pripomore tudi k izboljšanju konkurenčnosti na ravni Evrope, ki bo močnejša v svetu,« je sklenila poslanka.
 

Deli s prijatelji