SOSEDJE

Slovenska poroka razvnela Dalmacijo

Objavljeno 27. maj 2012 09.12 | Posodobljeno 26. maj 2012 21.11 | Piše: Sebastijan Ozmec

Mednarodni spor naj bi iz osebnih razlogov zakuhal nesojeni tast.

Poroka bo v cerkvi Velike Gospe. Foto: S. N.

LJUBLJANA – Grožnja pripadnikov hrvaških veteranov in prostovoljcev domovinske vojne ter navijačev Hajduka proti poroki slovenskega para v dalmatinskem mestu Tribunj pri Šibeniku, ki je prišla na naš naslov pred dobrim tednom dni, je dodobra razburkala hrvaško javnost. Tik pred poletnimi počitnicami, ko na Jadransko morje roma skoraj polovica prebivalcev dežele na sončni strani Alp, si res ne želijo incidenta s sosedo. Zato so se oglasili vsi vpleteni v spor in zagotovili, da pismo ne odraža splošnega mnenja Dalmatincev, temveč zgolj nekaterih posameznikov.

Poroka na Hrvaškem

Slovenska državljana Domen Kralj in znana udeleženka balkanskega Survivorja Teja Lapanja, ki je prišla celo do finala tega zelo gledanega resničnostnega šova, nameravata dahniti usodni da v začetku junija v cerkvi Velike Gospe v Tribunju. Za to sta se odločila, ko sta se mimo tega dalmatinskega kraja peljala med dopustom pred dvema letoma. »Če bi se že poročila, je to samo v Tribunju,« je takrat svojemu partnerju izdala Teja. Domen si je to zapomnil in jo lani tudi uradno zaprosil za roko.

Presenečena nad hrvaškim odzivom

Potem ko sta se dogovorila za vse potrebno z lokalnim župnikom, ju je presenetil odziv hrvaških vojnih veteranov in pripadnikov navijaške skupine Torcida. S pismom naši redakciji so ogorčeno nastopili proti poroki, saj naj bi šlo za slovensko-srbsko provokacijo. Zmotilo jih je več stvari. Najbolj to, da se je ženin na beograjskem Kalemegdanu fotografiral s tremi vzdignjenimi prsti. Seveda tudi to, da bodo na poroko prišli svatje iz Srbije, kjer ima Teja veliko prijateljev, ki jih je spoznala med snemanjem resničnostnega šova.

Grožnje z kamenjanjem

Srbski gostje na poroki naj bi tako razburili lokalno prebivalstvo, da so navijači Hajduka obljubljali celo napad s kamni na goste iz Srbije in napovedali, da pod nobenim pogojem ne bodo dovolili poroke. S tem bi se Srbom maščevali za napad na pripadnike Torcide, ko so se ti vračali domov z rokometnega prvenstva v Novem Sadu. Domen in Teja sta bila nad vsebino pisma zgrožena, saj pred tem sploh nista vedela, da bo njuna poroka sprožila tako burne odzive. V tem primeru bi bilo bolje, da bi jo kar odpovedala.

Slovence 
imamo radi

Pismo vojnih veteranov je odmevalo tudi na Hrvaškem, saj ga je povzel časopis Slobodna Dalmacija. Ko so vsi vpleteni videli, do kakšnih razsežnosti bi se lahko sprevrgla slovenska poroka na Hrvaškem, so se drug za drugim začeli distancirati od vsakršne nestrpnosti. Predsednik veteranov iz Tisnega, ki leži poleg Tribunja, Slavko Marov, je tako povedal, da ne gre za njihovo skupno stališče, temveč za stališče užaljenega Špira Ćuzele, čigar hčerka je bila pred časom v partnerski zvezi z Domnom. Res je, da so se veterani pogovarjali o morebitni srbsko-slovenski provokaciji, a so s pismom bolj želeli opozoriti kot groziti.

Na koncu je vse skupaj ušlo nadzoru

Načelnik tribunjske občine Damir Pilipac je miril strasti in izjavil, da bi vsak razumen človek obsodil tovrstne incidente. Z njegovim mnenjem se je strinjal tudi župnik Ivan Rojko, ki bo poročil slovenski par: »Otroka sta prišla dostojno, imela sta vse papirje za poroko, in ne vidim razloga, da se jima to prepreči.«

Pošiljajo pozdrave vsem svojim slovenskim prijateljem

Dalmatinci imajo radi Slovence, nam je zagotovil tudi predsednik šibensko-kninske veteranske izpostave, polkovnik Marin Frkić, ki nam je prav tako sveto zatrdil, da ob poroki ne bo nikakršne nestrpnosti med bratskima narodoma: »Naše združenje obsoja izjavo posameznika Špira Ćuzele in se distancira od njegove izjave v vašem časopisu. Naše sodelovanje z veterani iz Slovenije je izjemno. Slovenci so bili vedno dragi gostje na vsakem našem srečanju.« Tudi pripadniki Torcide so mu zagotovili, da bo poroka potekala nemoteno. Hkrati pa je polkovnik izkoristil priložnost in poslal pozdrav vsem svojim slovenskim prijateljem: »Drugače sem tudi jaz čustveno navezan na Celje, saj sem eden izmed igralcev, ki je v šestdesetih letih igral rokomet za ZRK Celje v prvi zvezni ligi nekdanje Jugoslavije. Ob tej priložnosti zato pozdravljam vse svoje soigralce in trenerja Toneta Goršiča

Mednarodni incident se torej vendarle ne bo zgodil, zato lahko Slovenci mirno začnemo pakirati kovčke pred poletno sezono na naši najbolj priljubljeni obali.

Veterani iz Tribunja

Oglasili so se tudi veterani iz Tribunja. Prek predsednika Zdravka Perka kategorično zavračajo domneve, da bodo na huliganski, necivilizirani in nekulturni način preprečili poroko slovenskega para in obračunali s svati iz Srbije: »Zgražamo se nad dejstvom, da bi kdor koli iz Tribunja ali v Tribunju lahko izvedel napad na tako slovesen dogodek dveh mladih ljudi. Že vnaprej obsojamo vsakogar, ki bi si sploh upal to izvesti.« Tako je po njegovem zagotovilu tudi stališče organizirane navijaške skupine: »Torcida iz Tribunja prav tako ne razmišlja o izvedbi takega neciviliziranega in huliganskega akta napada iz preprostega razloga, saj so vsi ti navijači naši otroci, sorodniki in prijatelji.«

Deli s prijatelji