GLAS STROKE

»Slovenska politika je sama po sebi najslabši glasnik dogajanja«

Objavljeno 03. april 2013 20.51 | Posodobljeno 03. april 2013 20.51 | Piše: D. P.

Po mnenju Jerneja P. Damijana Slovenija potrebuje svež denar, da pokrije zunanji dolg in proračunski primanjkljaj.

Ekonomist Jože P. Damijan.

LJUBLJANA – Jernej P. Damijan zanika, da bi ekonomisti v tujini širili negativne novice o Sloveniji. »V bistvu je obratno,« pravi ekonomist in nekdanji minister.

Sami smo se spravili v tak položaj

»Slovenska politika je sama po sebi najslabši glasnik dogajanja v Sloveniji, saj bodisi politiki preveč govorijo napačne stvari bodisi s svojim načinom (ne)delovanja in političnega prerivanja na oblasti namesto informiranja alarmirajo tujino,« nadaljuje Damijan, ki je s svojim zapisom tudi prispeval k miritvi razmer in dojemanju krize v Sloveniji. »Ampak, kot že rečeno, sami smo se spravili v to neugodno situacijo, ko trepetamo pred tem, ali nam bodo tujci še posodili denar, da sfinanciramo našo preveliko porabo, medtem ko mi ne kažemo znakov, da bi spremenili svoj način življenja,« pravi Damijan. Kot opozori, je vprašanje, v kolikšni meri tuji mediji »še slišijo« bolj realne ocene o Sloveniji, saj, kot nadaljuje, so se mnogi »že odločili«, da bo Slovenija bankrotirala in »jim prikaz nasprotnih dejstev samo kvari to sliko, zato drugačnih informacij niti nočejo objavljati« oziroma le v delu, ki jim ustreza.

Slovenija ni Ciper

Damijan poudarja, da Slovenije ne moremo primerjati s Ciprom. Drži le to, da sta obe državi stisnjeni v kot, a iz povsem različnih vzrokov. Po njegovem mnenju Slovenija rabi svež denar, da pokrije zunanji dolg in proračunski primanjkljaj.

Finančni trgi so bili sprva nervozni zaradi Cipra ter slovenske politične nestabilnosti. »Slovenska vlada je bila sprva izgubljena,« ocenjuje Damijan, ki pa je pohvalil nadaljnje korake. Pričakuje pa, da bo nova vlada nadaljevala finančne ukrepe in reforme prejšnje vlade.

Kdaj Slovenija po pomoč?

»Samo v primeru, da novi vladi ne bi uspelo izdati obveznic z obrestno mero pod 7–10 odstotki do konca maja, bo morala Slovenija zaprositi za finančno pomoč Evropsko unijo,« je za avstrijski dnevnik Der Standard povedal Damijan, ki z 80-odstotno gotovostjo trdi, da se bo nova vlada temu ognila.

 

Deli s prijatelji