SKRB VZBUJAJOČE

Slovenska mladina se iz leta v leto bolj drogira

Objavljeno 12. junij 2012 23.16 | Posodobljeno 12. junij 2012 23.19 | Piše: D. P., STA

Leta 1995 je imela izkušnjo s pitjem alkoholnih pijač 85 odstotkov dijakov.

Vrstniki pomembno vplivajo na odločitve posameznika

LJUBLJANA – Porast uživanja alkohola beležimo povsod v Sloveniji, predvsem med mladimi, starimi od 15 do 16 let, kar je zelo skrb vzbujajoče. Po pripovedovanju Tatje Kostnapfel Rihtar z zavoda za zdravstveno varstvo bi morali mlado populacijo usmerjati predvsem s preventivnim delom.

Alkohol najbolj razširjena droga

Po podatkih evropske raziskave o alkoholu in preostalih drogah med srednješolsko mladino staro 15 in 16 let je alkohol med mladimi najbolj razširjena droga. Od leta 1995 do 2007 se je razširjenost pitja alkoholnih pijač med dijaki povečala. Leta 1995 je imelo izkušnjo s pitjem alkoholnih pijač 85 odstotkov dijakov, leta 2007 pa že 94 odstotkov.

Pogostejše tedensko opijanje dijakov iz socialno ogroženih družin

Kot je ob tem izpostavila Maja Zorko z Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ), sta tedensko pitje alkohola in opijanje najpogostejša pri mladih z nezaposlenima očetom in materjo ter pogostejša pri mladostnikih, ki prihajajo iz socialno šibkejših družin. Prav tako je pogostejše pri fantih kot dekletih.

Le pet odstotkov abstinira

Po podatkih IVZ je v Sloveniji registrirana letna poraba čistega alkohola na odraslega med 10,3 in 13,5 litra. V Sloveniji imamo le pet odstotkov popolnih abstinentov.

Deli s prijatelji