ZAPRTJE

Slovenska kultura 
še bolj zaplankana

Objavljeno 10. februar 2013 17.48 | Posodobljeno 10. februar 2013 17.48 | Piše: Aleksander Brudar

Vlada je po enem letu nepričakovano zaprla Slovenski kulturno-informacijski center Skica na Dunaju.

Na ministrstvu, ki ga vodi Žiga Turk, so se za zaprtje Skice odločili zaradi racionalizacije promocije kulture na Dunaju (foto: Aleš Černivec, Delo).

DUNAJ – Slovenska kultura bo osiromašena za eno redkih kulturnih ustanov v tujini, pravijo kulturniki, vlada bo namreč s prvim marcem po enem letu delovanja zaprla Slovensko kulturno-informacijski center v Avstriji (Skica) na Dunaju, ustanovljen za skupno promocijo naše ustvarjalnosti v Avstriji. Predlog za odpravo Skice je dalo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki ga vodi Žiga Turk.

Denar je bil zagotovljen

Dejavnosti kulture in znanosti bodo zdaj združili v Slovenskem znanstvenem inštitutu in tako ohranili dejavnost Skice. Slovenija, ki svojih kulturnih inštitutov nima v nobeni drugi državi, ima na Dunaju kar dve izpostavi, ki promovirata slovensko kulturo, sodelovanje med njima pa je bilo slabo, so pojasnili na ministrstvu in dodali, da so glede na trenutno finančno stanje ocenili, da bi bila koristna racionalizacija, »saj bi tako lahko večji del sredstev namenili dejavnostim namesto za plačevanje zaposlenih, najemnin in drugih stroškov«. Zaprtju Skice je sicer nasprotoval tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki ga je Turkova odločitev presenetila, zunanje ministrstvo pa je svoje obveznosti v celoti spoštovalo.

Odločitev je neprijetno presenetila tako kulturne ustvarjalce kot tudi slovenskega veleposlanika na Dunaju Aleksandra Geržino. Samostojni ustvarjalec Boštjan Bugarič je v protestnem pismu, ki ga je naslovil na ministra Turka, zapisal, da slednji »očitno misli, da lahko po mili volji upravlja kulturo in njene delavce«. Kot še piše, je Skica prvi slovenski kulturni inštitut v tujini, ki deluje po zgledu uveljavljenih mrež evropskih držav, zaprli pa jo bodo kljub zagotovljenemu denarju za letošnje leto. Center je v enem letu pripravil 23 dogodkov, vodil tri programe, zagotovil vzorčne prevode osmih slovenskih avtorjev v nemščino in vzpostavil spletno stran, »ki postaja referenčni vir informacij o slovenski ustvarjalnosti in s tem odpira vrata v nemško govoreči prostor«.

Nad ukinitvijo Skice je ogorčena tudi pesnica Anja Golob: »Skica res deluje, kar lahko potrdim z lastno izkušnjo: mojo poezijo zaradi Ane Novak in Skice na Dunaju poznajo, sicer je ne bi. Zame je to bistveno, tako navezujem stike, s čimer promoviram ne le sebe, marveč tudi jezik, v katerem pišem, in državo, iz katere prihajam. Po nastopih v tujini k meni pristopijo ljudje, ki jih zanima naš jezik, naša kultura in država,« je povedala Golobova in dodala, da je Skica umetnikom v izjemno oporo, zdaj pa se boji, da bo »ta stik zamrl«. Slovenska kultura bo tako še malo bolj zaplankana v betonske ograde svoje male kure – in to v 21. stoletju. Politika ministrstva, ki je predlagalo zaprtje Skice, pa je po njenem prepričanju popolnoma zgrešena.

Deli s prijatelji