DAVČNE OAZE

Slovenska inšpektorja ujeta v panamskih dokumentih

Objavljeno 11. april 2016 20.02 | Posodobljeno 11. april 2016 20.03 | Piše: A. L.

Oba trdita, da podjetij tam nista ustanavljala in da gre za krajo identitete.

Čez mejo sta jo mahnila kar z avtom, polnim zdravil (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – V panamskih dokumentih panamske družbe Nissacj Fonseca sta omenjeni tudi dve imeni inšpektorjev, poroča današnje Delo. To sta inšpektor javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) Janez Obreza in nekdanja inšpektorica Tatjana Alfirević.

Opravljal nadzor na Kitajskem

Zanj je bilo na otoku Samoa jeseni leta 2011 ustanovljeno podjetje Replek Pharm LTD, hkrati pa na Britanskih Deviških otokih še Suan Farma in Vet-Agro. Istega leta je bila v Hongkongu ustanovljena še družba Artemis Biotech Limited (maja 2014 izbrisano). Lastništev podjetij ni prijavil svojemu delodajalcu niti evropski agenciji za zdravila, pa čeprav bi to, tako Delo, moral storiti.

Obreza je leta 2011 potoval na Kitajsko, a šele novembra, dober mesec po ustanovitvi omenjenih podjetij. V tovarni Zhejiang Menovo Pharmaceutical Co. Ltd, v kateri ima Krka 7,5-odstotni lastniški delež, je namreč opravljal nadzor. Ta tovarna je v isti provinci kot registracijska pisarna Mossack Fonsece v Ningboju, le dobro uro vožnje stran.

Kraja identitete?

Obreza se je na to odzval, da gre najverjetneje za krajo identitete ali osebo z enakim imenom in priimkom. Zadnjo možnost Delo zavrača, saj imajo kopijo Obrezovega potnega lista, ki je bila overjena in priložena dokumentom. Obrez pa vztraja, da on svojega podpisa ni dal in da tudi ni nikogar pooblastil za tako delo.

Alfirevićeva je bila sodelavka prej omenjenega inšpektorja in naj bi na Britanski Deviških otokih septembra 2014 registrirala podjetje Krka, d. d., Novo mesto LTD. Za Delo je prek odvetnice sporočila, da v tistem letu sploh ni potovala na Kitajsko in da takega podjetja sploh ni odprla. Tudi ona pravi, da bi lahko šlo za krajo identitete.

Obema je skupno, da podpis na dokumentih ni identičen s tistim v potnem listu.

Že na policiji

Alfirevićeva je zadevo prijavila policiji še isti dan, Obreza pa tri dni kasneje. 

Iz centrale panamske Mossack Fonesce so na vprašanja Dela odgovorili, da v 40 letih delovanja niso bili obdolženi storitve kaznivega dejanja, iz Krke pa so pojasnili, da o ustanovitvi podjetja z njenim imenom niso bili obveščeni in niso dali dovoljenja, prav tako da z Alfirevićevo ne sodelujejo.

Deli s prijatelji