KOT DA BI LETELI

Slovenska inovacija: čudežno plovilo

Objavljeno 28. februar 2015 09.49 | Posodobljeno 28. februar 2015 09.49 | Piše: Primož Hieng

Slovenski izum je že požel medijsko pozornost, zdaj ga bodo začeli izdelovati.

Quadrofoil je električno osebno vodno plovilo. Foto: Quadrofoil

Ime Quadrofoil vam ne pove veliko, kajne? Za začetek je prav, da razložimo pomen te nenavadne besede. Quadrofoil je električno osebno vodno plovilo, namenjeno prevozu dveh oseb, ki zagotavlja najbolj ekonomičen in energetsko najučinkovitejši ter do okolja prijazen prevoz po vodi. In kar je najpomembneje: je slovenska inovacija in slovenski izdelek.

Zaradi podvodnih kril in patentiranega krmilnega sistema zagotavlja popolnoma novo in razburljivo izkušnjo, ki daje uporabnikom občutek letenja. Tako pravijo v istoimenskem podjetju, ki ima svoj sedež v Slovenski Bistrici.

In v čem je posebnost quadrofoila? »Deluje tiho in ne povzroča nobenih valov ali emisij, zaradi česar je primerno za jezera, reke in morja in celo za zaščitena ekološka območja, kjer večino plovil ženejo motorji z notranjim izgorevanjem, a je njihova plovba prepovedana ali omejena,« so povedali načrtovalci iz Slovenske Bistrice. »Na kratko povedano, quadrofoil lahko pluje povsod, kjer je minimalna vodna globina vsaj en meter. Razvije lahko hitrosti do 40 km/h (21 vozlov) in ima domet do 100 km (54 milj). Čas polnjenja baterij je manj kot dve uri.«

100 novih delovnih mest

Izdelovali jih bodo v Slovenski Bistrici, saj sta podjetji Quadrofoil in Alumero Group iz Avstrije že podpisali pismo o nameri, tako da bo slovensko podjetje svoja plovila serijsko proizvajalo v prostorih Alumera v Slovenski Bistrici. Poleg tega bodo Avstrijci kot pomembni partnerji pri proizvodnji sodelovali pri razvoju in financiranju tehnologije proizvodnih procesov ter dodatne opreme za ta ekološka plovila. Podjetji načrtujeta, da bosta do leta 2017 v Slovenski Bistrici zagotovili do 100 novih delovnih mest.

Quadrofoil iz Slovenske Bistrice je visokotehnološko razvojno podjetje z ekipo usposobljenih inženirjev, navtičnih navdušencev in vizionarjev, ki so prvi na svetu razvili in izdelali stoodstotno električno in predvsem do okolja prijazno osebno vodno plovilo. To je zdaj pripravljeno za proizvodnjo in je že od oktobra 2014 v prednaročilu na voljo kupcem po vsem svetu. Prvo unikatno omejeno serijo jim bodo dobavili že marca 2015 po načelu kdor prvi pride, prvi melje.

»Glede na številne prejete pozitivne odzive in naročila, ki so presegla naša pričakovanja, smo s podpisom dogovora s podjetjem Alumero Group naredili pomemben korak bližje k vzpostavitvi dolgoročno stabilne serijske proizvodnje plovil Quadrofoil,« je dejal Marjan Rožman, direktor podjetja. »Zadovoljni smo tudi, da bomo v sodelovanju z Alumerom in družbo Impol ter drugimi našimi dobavitelji proizvodnjo lahko ohranili v Sloveniji ter ponudili možnost zaposlitve domačinom, za kar smo se ves čas zavzemali. Seveda nas zdaj čaka še veliko dela, da bomo konec marca letos lahko začeli proizvodnjo in dobavo plovil Quadrofoil Q2S Electric Limited Edition našim prvim kupcem, ki so jih že naročili. Prepričan sem, da nam bo uspelo.«

Preprosta in varna vožnja

Tehnologija podvodnih kril omogoča, da se plovilo pri hitrosti 12 km/h dvigne nad vodno gladino, s čemer se močno zmanjša vodni upor. Posledično se zato vozi z nekajkrat večjo učinkovitostjo kot vsa druga na trgu. Zaradi vzgona, ki ga dvigne nad vodno gladino, lahko quadrofoil potuje z najmanjšim vodnim uporom, to pa pomeni manjšo porabo električne energije. Obratovalni stroški take vožnje so evro na uro, k varčni vožnji pa svoje prispevajo nizki stroški vzdrževanja, ki quadrofoil uvrščajo med plovila, ki so najbolj prijazna do uporabnikove denarnice.

Vožnja je izjemno preprosta in varna, za kar poskrbi patentirani krmilni sistem. Tehnologija krmiljenja deluje tudi kot sistem stabilizacije ter naredi plovilo odzivno pri zavijanju in preprečuje zdrse. Quadrofoil je zasnovan tako, da je skoraj nepotopljiv zaradi nepredušno izdelanega zgornjega dela plovila in hidrodinamike podvodnih kril, ki avtomatsko uravnajo in stabilizirajo plovilo. Pri hitrosti, višjih od 12 km/h, se dvigne in leti nad vodno gladino, njegovi ergonomsko oblikovani in mehki sedeži pa uporabniku zagotavljajo najvišjo raven udobja.

Deli s prijatelji