NA KOŽO

Slovenska Dalmacija in hrvaška klobasa

Objavljeno 23. avgust 2012 00.30 | Posodobljeno 23. avgust 2012 00.30 | Piše: Milena Kalacun Lapajne

Že pred sedmimi leti se je začel boj za kranjsko klobaso.

Milena Kalacun Lapajne. Foto: S. N.

Kdo bi si mislil, da bo kranjska klobasa postala tako slavna kot Lady Gaga? Vsaj v lokalnem, no, ja, regijskem prostoru, če želite. Ta mesna nesrečnica, ki polni želodčke vseh generacij, je te dni zelo na tapeti. Že pred sedmimi leti se je začel boj oziroma postopek zaščite, da kranjska klobasa pripada Sloveniji, da je res naša, avtohtona mesnina. Najprej je nos dvignila Avstrija in se pozneje pogodila, prepustila plen Sloveniji, zadnja ugovor vlaga Hrvaška.

Lepo vas prosim, dragi sosedje

Že prav, da ščitite domače proizvajalce in izvoznike, ki bojda na leto izvozijo proizvode kranjskih klobas v vrednosti 80 milijonov kun. A receptura in dokazi o dolgotrajnosti proizvodnje, žal, ne morejo biti dovolj, da bi se vam kar priznala pravica do proizvodnje kranjske klobase brez slovenskega dovoljenja. V Sloveniji namreč prav tako nimamo Dalmacije, čeprav premoremo nekaj kilometrov obale. Da ne bomo preveč modrovali... Na koncu bo tako in tako odločila Evropska komisija, a bizarnosti v sosedskem odnosu in vedno novih tem za izboljšavo in negovanje tega odnosa nam očitno ne bo zmanjkalo. In ker je lepo najprej počistiti pred domačim pragom, se bom dotaknila še nesrečnega ocenjevanja te klobase in sage med proizvajalci ter gostilničarji.

Kot da ni dovolj že to, da se borimo za avtohtonost našega proizvoda, kako slovensko in kako domače se je šele pričkati doma okrog malenkosti. Mar ni vseeno, ali je klobasa znamke Arvaj, Košaki, Kodila, Čadež ali Kras? Recept je eden, vsak izdelek naredi po svoje. Če pravijo, da ženske kompliciramo pri vseh zadevah, ne vem, kaj lahko potem porečemo o smislu za ocenjevanje klobase ali o uporu Gospodarsko interesnega združenja, ki poziva k bojkotu ocenjevanja. Strinjam se, da moramo ceniti in spoštovati domače proizvode. Še več, vesela bom, če bo veliko dogodkov, na katerih bomo pokazali, kaj zmoremo, a prerekanja in napihovanja v medijih je pa res že preveč. Kot da moramo spet dokazati, da edino tako znamo in zmoremo. Pokažimo, da imamo jajca, in imejmo enotno mnenje o vseh mesarjih, predvsem navzven, in to je, da so v Sloveniji vse kranjske klobase dobre. In da na Hrvaškem delajo kopije in da v Avstriji ne gredo tako gladko skozi želodec. Le tako bomo nesrečnici dokazali, da jo znamo ceniti in da res upravičeno pripada Sloveniji.

Deli s prijatelji