PREBOJ

Slovenka zasedla mesto v avstrijskem parlamentu

Objavljeno 30. september 2013 12.40 | Posodobljeno 30. september 2013 11.55 | Piše: A. L.

Pravnica, ki je svoj poklic pustila, da bi pekla kekse.

Angelika Mlinar in Matthias Strolz.

DUNAJ – Na listi liberalne stranke Neos (v koaliciji z Liberalnim forumom – LIF – in Mladimi liberalci Avstrije), ki je bila ustanovljena oktobra lani in ji je uspel preboj v avstrijski parlament, je kandidirala in bila uspešna tudi Slovenka Angelika Mlinar (vodi LIF). V državnem zboru bo tako zasedla enega od sedmih sedežev stranke. Mlinarjeva je bila druga glavna kandidatka stranke na avstrijskem Koroškem za Matthiasom Strolzem, poroča Planetsiol.

»Naša koalicija Neosa in Liberalnega foruma je stranka novega pristopa z velikim potencialom za Avstrijo in še naprej. Temeljna simpatija volivcev je precej višja, kot smo jo dosegli na teh volitvah. Evropa si z zanimanjem ogleduje, kako smo oživili novo gibanje,« je Mlinarjeva dejala po objavi izida volitev.

»Moram reči, da se od Slovenije počutim najbolj izdano«

Mlinarjeva je sicer doktorica prava, ki je službo pravnice pustila in se raje podala v podjetniške vode – izdelovati je začela kekse. Partner jo je pri tem nenehno podpiral, je povedala v intervjuju za Mojo Slovenijo, nekateri, tudi njeni starši, pa so bili, ko izvedeli za njeno odločitev, šokirani. Odraščala je v Pliberku in zato ima, tako pravi sama, posebno logiko razmišljanja. 

»Jaz sem koroška Slovenka in vedno bom to ostala. Nikoli nisem bila pripadnica večinskega naroda. To je nekakšen kompleks. To je dejstvo, tako pač je.« V intervjuju pa je bila kritična do Slovenije: »Moram reči, da se od Slovenije počutim najbolj izdano. Da se Dunaj in Celovec ne brigata za nas oziroma da nista pozitivno naravnana, to je ena stvar. Sloveniji pa je bolj ali manj vseeno. Imeli smo zelo veliko upanja, ko se je Slovenija osamosvojila. Prva leta je imela vlada zelo pozitiven odnos do manjšin, govorim lahko le za koroške Slovence. Zdaj smo se postavili na malo realnejša tla. Moj občutek je, da v Sloveniji ni zavedanja, kaj zares pomeni živeti kot majhna skupina.«

Deli s prijatelji