2013

Slovenka leta je novinarka Eugenija Carl

Objavljeno 15. januar 2014 20.12 | Posodobljeno 15. januar 2014 20.41 | Piše: STA, Mo. S.

Temperamentna novinarka je kritična do nekritičnih in neobjektivnih kolegov novinarjev ter si upa to povedati na glas, pravijo.

Slovenka leta 2013 je Eugenija Carl.

LJUBLJANA – Bralci in bralke revije Jana so za Slovenko leta 2013 izbrali novinarko Eugenijo Carl. Kot so sporočili organizatorji, je »temperamentna novinarka kritična do nekritičnih in neobjektivnih kolegov novinarjev ter si upa to povedati na glas, sama pa vedno deluje v okviru javnega interesa, profesionalnih standardov in lastnih moralnih vrednot«.

Nova Slovenka leta je nedavno prejela tudi nagrado Društva novinarjev Slovenije za izjemne novinarske dosežke in tedaj smo lahko prebrali, da »prispevki Eugenije Carl ne potrebujejo podpisa, njen slog je prepoznaven in nezamenljiv. Prikrito postane odkrito, zamolčano zakričano, zastrto odstrto.«

Nominiranke

Poleg Carlove so bile za naziv Slovenka leta nominirane tudi igralka Lara Jankovič, ustanoviteljica Centra Korak Mateja Korošec, arhitektka Juta Krulc, pravnica Alja Markovič Čas, humanitarka Jožica Mikić Horvat, predsednica kulturnega društva Rozajanski dum Luigia Negro, igralka SMG Draga Potočnjak, inženirka matematike Pika Rajnar, novinarka in direktorica Gorenjskega glasa Marija Volčjak, športnica in tekaška legenda Helena Žigon in novinarka Nina Wabra Jakič.

Slovenki leta 2013 je nagrado, kipec priznane umetnice Ljubice Ratkajec Kočica, izročila odgovorna urednica revije Jana Melita Berzelak, dogodka pa se je udeležila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.

Deli s prijatelji