SKORAJ ŽE POMLAD

Slovenijo zajelo sneženje, grozita močan veter in obilno deževje

Objavljeno 18. marec 2013 11.15 | Posodobljeno 18. marec 2013 13.42 | Piše: A. K.

Agencija RS za okolje (ARSO) opozarja na obilnejše padavine in veter.

Padavine bodo v nedeljo zajele večji del Slovenije.

LJUBLJANA – Bliža se prvi pomladni dan, a zima še vedno ni rekla zadnje besede. Danes zjutraj je namreč nekatere kraje po Sloveniji prekril sneg (glej zgornjo fotogalerijo). Po napovedih meteorologov si lahko padavine obetamo tudi v prihodnjih dneh, saj dež ne bo ponehal tja do četrtka.

Preberite več o današnjih razmerah na slovenskih cestah v članku Kaos na slovenskih (avto)cestah.

»Padalo bo danes, v sredo in v noči na četrtek,« je povedal dežurni prognostik Janez Markošek. Snega po nižinah ne bo več, izrazite otoplitve pa kljub temu ne gre pričakovati. Temperature se  bodo po njegovih besedah gibale okoli 10 stopinj Celzija.

Obilne padavine in močan veter

Danes bo ob morju pihal okrepljen jugo s hitrostjo do okoli 80 kilometrov na uro. Tudi južni veter bo ponekod na Notranjskem in Primorskem dosegal podobno hitrost. Od ponedeljka zgodaj zjutraj do torka zjutraj bo predvsem na območju Snežnika, v Posočju ter na severnem Primorskem padlo do okoli 100 milimetrov dežja. V višjih legah severozahodne Slovenije pa bo zapadlo od 30 do 50 centimetrov nega.

Vreme v prihodnjih dneh

Danes bo oblačno, padavine se bodo krepile in razširile nad vso Slovenijo. Obilnejše bodo v zahodni Sloveniji. Meja sneženja bo sprva med 400 in 600 metri, a se bo čez dan dvignila in bo popoldne na severozahodu na okoli 900, drugod večinoma med 1100 in 1400 metri. Jugo ob morju se bo okrepil, v severovzhodni Sloveniji ter na Notranjskem in Primorskem pa bo pihal južni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, ob morju okoli 12 stopinj Celzija.

Do torka zjutraj bodo padavine ponehale, meja sneženja se bo ponoči spustila na okoli 700 m. Čez dan bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, pojavljale se bodo kratkotrajne krajevne padavine, deloma plohe. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od –1 do 4, ob morju 6, najvišje dnevne od 6 do 12 stopinj Celzija.

Zjasnilo se bo v četrtek popoldne

V sredo se bo spet pooblačilo. Dopoldne bo začelo rahlo deževati v zahodnih krajih, popoldne pa tudi v osrednji Sloveniji. V noči na četrtek bodo padavine zajele vso državo in v četrtek čez dan ponehale. Popoldne se bo začelo jasniti.

Tudi pri vas sneži? Pošljite nam fotografije in z veseljem jih bomo objavili.

Deli s prijatelji