VREME NAGAJA

Slovenijo hromijo poplave, plazovi in burja, na delu gasilci

Objavljeno 02. maj 2016 22.56 | Posodobljeno 02. maj 2016 22.57 | Piše: STA, T. Pa

Močno deževje je povzročilo marsikatero preglavico, temu pa se je na Primorskem pridružila še burja.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Zaradi močnega deževja v preteklih dneh so narasle številne reke. Gasilci so imeli predvsem na območju Maribora in Slovenj Gradca polne roke dela s črpanjem vode iz kleti stanovanjskih objektov. Večkrat so posredovali še zaradi podrtih dreves in plazov. Delo so imeli tudi električarji, saj so padla drevesa ponekod poškodovala električne vóde.

Štajerski gasilci so že v jutranjih urah v Mariboru iz kleti stanovanjskega objekta izčrpali okoli pet kubičnih metrov meteorne vode, poroča Center za obveščanje RS. Voda je med drugim zalila stanovanjske objekte na Cesti v Rošpoh v Kamnici, na Šentiljski cesti v Mariboru, na Dupleškem vrhu in na Ceglencah.

Na območju Lovrenca na Pohorju je bila v jutranjih in dopoldanskih urah zaradi okvare prekinjena dobava električne energije. Brez električne energije je ostalo 1409 odjemalcev.

Plazova so medtem gasilci sanirali v Gornjem Slemenu in Šturmovi grabi ter na Vinski poti v Rušah. Tam so plaz prostovoljni gasilci pokrili s folijo in ga zavarovali.

Že v jutranjih urah sta se plazova sprožila tudi na cesto iz Ožbalta proti Kapli v občini Podvelka. Gasilci so s pomočjo delovnih strojev plazove odstranili, očistili obcestne prepuste za meteorno vodo in počistili vozišče. Cesta je bila v času intervencije več ur zaprta.

V Sv. Primožu nad Muto je zaradi obilnega dežja pričela naraščati reka Bistrica in ogrožati stanovanjski hiši z gospodarskima poslopjema in staro kovačijo, poplavila je tudi počitniški hišici. Gasilci so na ogroženih mestih vodo zajezili in namestili protipoplavne vreče, s hlodi naredili nasip, da so tok reke preusmerili mimo objektov.

Plazova sta se sprožila še na odsek lokalne ceste PodpecaMežica na delu čez Štenge in v naselju Lampreče v občini Črna na Koroškem. Gasilci so cesto PodpecaMežica preventivno zaprli, plaz sanirali in cesto ponovno odprli. V naselju Lampreče je plaz poškodoval betonsko ograjo ob stanovanjski hiši. Gasilci so ga prekrili s folijo.

V Novi Gorici je nevšečnosti v prometu povzročal močan veter. Na odseku hitre ceste NanosAjdovščina je danes pihala burja s hitrostjo 80 do 100 kilometrov na uro, na odseku lokalne ceste VipavaAjdovščina pa je pihala burja s hitrostjo 100 do 130 kilometrov na uro.

Deli s prijatelji