AKCIJA

Slovenijo čistilo več kot 270.000 prostovoljcev

Objavljeno 26. marec 2012 13.39 | Posodobljeno 26. marec 2012 13.39 | Piše: Mo. S., STA

Povprečna udeležba v občinah je dosegla 15 odstotkov.

Takole so čistili v okolici Ljubljane.

LJUBLJANA – V čistilni akciji Očistimo Slovenijo je po zadnjih podatkih sodelovalo preko 270.000 prostovoljcev, še vedno pa Ekologi brez meja niso prešteli vseh. Podatke o količini zbranih odpadkov organizatorji še prejemajo od občinskih organizatorjev in vodij zbirnih mest, do zdaj so jih prešteli 3000 ton.

207 občin

Pri čiščenju je aktivno sodelovalo 207 občin. Povprečna udeležba je dosegla 15 odstotkov, najvišjo udeležbo pa so zabeležili v občinah Radenci (48 odstotkov) in Naklo (47 odstotkov).

Odpadke so z divjih odlagališč na zbirne točke in od tam na centre za predelavo odpadkov ter na deponije odvažali prevozniki iz več kot 50 komunalnih podjetij, Direkcije RS za ceste, pa tudi slovenska vojska.

Največja prostovoljska akcija

V naslednjih šestih mesecih se bo v okviru projekta Očistimo svet 2012 (World Cleanup 2012) po več državah zvrstila cela serija velikih čistilnih akcij. Očistimo svet 2012 je namreč doslej največja prostovoljska okoljska akcija v zgodovini človeštva.

Na Portugalskem čistil le en odstotek prebivalcev

Svetovna akcija se je začela v soboto, in sicer v Sloveniji in na Portugalskem. Ekologi so pojasnili, da se je čistilne akcije na Portugalskem udeležil le odstotek vseh državljanov. Aprila bo akcija potekala v Rusiji, Španiji, na Hrvaškem, v Litvi, v Kaliforniji, Latviji, Avstriji, Bangladešu, Ukrajini in v Grčiji.

Deli s prijatelji