(NE)SMISEL

Slovenijo Afganistan stane vsaj 737 tisočakov mesečno

Objavljeno 26. marec 2012 18.22 | Posodobljeno 26. marec 2012 18.22 | Piše: D. P.

V Afganistan naj bi v naslednjem krogu šlo kakšnih 20 vojakov preveč, trdijo naši viri.

LJUBLJANA – Slovenska vojska nadaljuje svoje udejstvovanje na mednarodnih misijah. Prihodnji mesec naj bi po neuradnih podatkih v Afganistan odšlo okoli 90 pripadnikov. To pomeni, da bo država v operaciji ISAF (Afganistan) na vojaka na mesečni ravni zapravila 8.195 evrov. Za primerjavo: v operaciji KFOR (Kosovo) zapravimo 5.157 evrov na vojaka. »V ta znesek je zajet strošek za plače in vsi ostali stroški za delovanje,« pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo.

V nasprotju z navodili

Podatek je malce presenetljiv, tako trdijo naši viri, sploh ob dejstvu, da naj bi bila s sedeža Nata Slovenija dobila navodilo, naj svoj kontingent zmanjša. Ob tem pa naši anonimni viri opozarjajo tudi, da je prekomerno pošiljanje vojakov na tuje misije tudi v nasprotju z varčevalnimi ukrepi v državi.

Kaj bodo delali?

Po ocenah našega vira naj bi v Azijo odšlo vsaj 20 vojakov preveč. »Ne vedo, kaj bodo počeli,« pravijo. Kot so nam razložili na ministrstvu za obrambo, gre po sklepu vlade v Afganistan 90  pripadnikov Slovenske vojske. »To je maksimum, preko sklepa vlade ne moremo. In do konca oktobra, ko bo na misiji četrti kontingent, bo tam na osnovi sklepa prejšnej vlade. Lahko pa se pri menjavi kontingenta zgodi – in trenutno zaključuje 3. kontingent misijo in jo začenja 4. –, da pride do do povečanega števila vojakov. Vsako povečanje ali zmanjšanje mora sprejeti vlada. Še vedno velja sklep do 90 vojakov, v prihodnjih tednih pa bo vlada odločala, kako naprej. Verjetno bo šlo za postopno zmanjševanje, kot je povedal že minsiter,« so nam pojasnili.

Na nujni seji o vojakih

O vlogi Republike Slovenije v Afganistanu bosta na nujni seji prihodnji torek razpravljala odbor za zunanjo politiko in odbor za obrambo.

Deli s prijatelji