ODLOČENO

Sloveniji v SFRJ zamrznjeni milijoni

Objavljeno 27. maj 2014 15.14 | Posodobljeno 27. maj 2014 15.15 | Piše: P. J.

Na računih francoske banke je bilo zamrznjeno 24,47 milijona evrov, zdaj jih bodo morali razdeliti.

Skandinavske države imajo najmanjšo verketnost za bankrot.

LJUBLJANA – »Trgovinsko sodišče v Parizu je nedavno izdalo sodbo, s katero je odmrznilo sredstva nekdanje Narodne banke Jugoslavije na računih francoske banke Credit Lyonnais v višini 24,47 milijona EUR,« so zapisali na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Plačali bodo tudi škodo in obresti

Banka mora sredstva razdeliti med države naslednice SFRJ, Sloveniji tako pripada 3,9 milijona evrov in obresti. Slovenska predstavnica za nasledstvo Ana Polak Petrič je izrazila zadovoljstvo nad razsodbo. »S tem dejanjem so bila razdeljena sredstva na računih nekdanje skupne države še v zadnji tuji komercialni banki. Države naslednice čaka še delitev sredstev v preostalih bankah SFRJ z mešanim kapitalom,« piše na spletni strani ministrstva. Rezultat naj bi bil plod usklajenega delovanja institucij v Sloveniji na področju nasledstva in skupnega ter soglasnega nastopa veleposlanikov držav naslednic SFRJ v Parizu.

Banka je sredstva zamrznila v 90. letih prejšnjega stoletja, ko ni bilo znano, kdo je upravičen do sredstev. Banka sredstev ni želela odmrzniti brez ustrezne sodne odločbe, zato je Narodna banka Srbija leta 2013 sprožila sodni postopek, ki so se mu pridružile še druge države naslednice SFRJ.  Sodišče je banki naložilo tudi plačilo škode in obresti ter poravnavo sodnih stroškov.

 

Deli s prijatelji