NA KOŽO

Sloveniji manjka 
le Hillary Clinton

Objavljeno 08. junij 2016 00.35 | Posodobljeno 08. junij 2016 00.36 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Mar res še ne potrebujemo predčasnih predsedniških in parlamentarnih volitev?

Jadran Vatovec. Foto S. N.

Hillary Clinton si je le zagotovila demokratsko nominacijo oziroma podporo zadostnega števila delegatov, ki jo bodo konec julija (na veliki konvenciji v Philadelphii) le še uradno potrdili za prvo ameriško predsedniško kandidatko. Do razglasitve končnega rezultata letošnjih ameriških predsedniških volitev je še daleč, ZDA pa imajo kot vedno probleme z vsem svetom (v redu, še najbolj same s sabo), poleg tega pa tako rade »pomagajo« drugim državam, ne samo Afganistanu in Iraku, tudi EU.

A tudi če bi Clintonovi uspelo premagati »norega« Donalda Trumpa, to še ne bo pomenilo, da bi se v domači in zunanji politiki ZDA potem vse začelo spreminjati na bolje. Lobiji, ki podpirajo Clintonovo, tega ne bi mogli dovoliti. Je pa res v dozdajšnji kampanji Clintonove in Trumpa bilo veliko potez in dogodkov, z analiziranjem katerih bi se tudi slovenski politiki in volivci lahko marsičesa naučili ali vsaj poskušali naučiti. Če bi to streznilo (predramilo) vsaj še pet, kaj šele celo deset odstotkov vedoželjnih slovenskih volivcev, bi bili, verjemite, lahko več kot zadovoljni.

Drži, tudi v Sloveniji imamo precej problemov in še več izzivov, vseh pa se, kot bi najbrž rekel predsednik KPK Boris Štefanec, naša zdajšnja vlada bodisi še ne loteva bodisi le zavlačuje z njihovim reševanjem. Oblastniki nam namreč raje – še intenzivneje, kot so si upali njihovi predhodniki – v oči spuščajo meglo in mečejo pesek. Imate prav, če bi se radi čim prej česa naučili iz neumnosti, ki si jih včasih celo bolj bizarno kot v Sloveniji privoščijo v tujini, nam pravzaprav niti ni treba (virtualno) odplavati na drugo stran oceana, zadostuje, da pozorno proučujemo naše sosede, Italijo, Avstrijo, Madžarsko in, ne nazadnje, Hrvaško. Na Hrvaškem (v vladnem HDZ, ki ga vodi podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko!) so se, na primer, prav včeraj spomnili, da bi lahko predlagali glasovanje o nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću, ki je sicer na čelo hrvaške vlade prišel prav na povabilo Karamarka. Naši oblastniki pa so se sočasno zgolj pohvalili, da je Slovenija celo druga največja tuja vlagateljica na Kosovu. Na Norveškem? Ne. Na Kitajskem, v Kanadi ali Rusiji? Kje pa. Na Kosovu! Ali res še ne potrebujemo predčasnih predsedniških in parlamentarnih volitev?

Deli s prijatelji