LESTVICA

Slovenija zaradi neučinkovitega pravnega sistema še zdrsnila

Objavljeno 10. januar 2013 12.42 | Posodobljeno 10. januar 2013 12.41 | Piše: Mo. S., STA

Na lestvici gospodarske svobode naša država zaseda 76. mesto, uvrščena je za Mongolijo in pred Gano.

Nižja ocena

NEW YORK – Slovenija na lestvici gospodarske svobode za leto 2013 zaseda 76. mesto, kar pomeni, da je od lani izgubila sedem mest. Od 100 točk jih je prislužila 61,7, kar je 1,2 točke manj kot lani, s tem pa se uvršča med »zmerno svobodne« države.

Nad svetovnim povprečjem, v Evropi komaj 34.

Lestvico že od leta 1995 sestavljata ameriška ustanova Heritage Foundation in časnik Wall Street Journal. Našo državo so letos uvrstili za Mongolijo in pred Gano, potem ko so ji znižali točke za polovico od skupno deset ocenjenih svoboščin. Največje upad smo prislužili pri oceni državne potrošnje in svobode pred korupcijo. V evropski regiji je Slovenija tako komaj 34. med 43 državami, čeprav je po zbranih točkah nad svetovnim povprečjem, navaja poročilo.

Neučinkovit pravni sistem in močno razširjena korupcija

»Slovenija je v negativnem trendu gospodarske svobode od leta 2010, njena ocena pa se je že dve leti zapored znižala za več kot točko,« izpostavljajo raziskovalci. »Strukturne reforme so neenotne in institucionalna šibkost še naprej spodkopava obete za dolgoročni gospodarski razvoj.« Težava sta po njihovih besedah tudi pravni sistem, ki je po njihovem neučinkovit in ranljiv za politična vmešavanja, ter korupcija, ki je zaznana kot močno razširjena.

Ni vse tako slabo

Nekaj pozitivnih besed pa je Slovenija le prejela. Tako so raziskovalci opazili, da država pospešuje hitrost sprejemanja strukturnih reform. Izpostavljajo predvsem pokojninsko reformo in reformo trga dela.

V družbi sosed

Sicer na lestvici tudi letos kraljuje Hongkong, ki je zbral 89,3 točke, sledita Singapur z 88 točkami in Avstralija z 82,6 točke. Med države, ki uživajo gospodarsko svobodo, so raziskovalci umestili še Novo Zelandijo in Švico. ZDA, Velika Britanija, Nemčija in Japonska so umeščene v nižjo skupino držav, ki jih na lestvici označujejo za »večinoma svobodne«. V to državo se umešča tudi Avstrija, medtem ko so preostale naše sosede – Italija, Hrvaška in Madžarska – tako kot Slovenija prislužile oznako »zmerne svobode«. Na samem dnu lestvice 177 ocenjenih držav še naprej vztraja Severna Koreja. Ta je med 100 točkami zbrala 1,5 točke, kar je sicer 0,5 točke več kot lani. Precej nad njo po točkah, a le eno mesto više na lestvici, je Kuba z 28,5 točke, nad njo pa je z le 0,1 točke naskoka Zimbabve.

Deli s prijatelji