DAVKI

Slovenija z najvišjo obdavčitvijo, Wall Street Journal odsvetuje vlaganja

Objavljeno 16. februar 2015 11.45 | Posodobljeno 16. februar 2015 11.45 | Piše: S. U.

Na vrhu lestvice davčno najmanj ugodnih sta še Belgija in Portugalska, najugodnejše države pa so Kazahstan, Bolgarija in Gvatemala.

NEW YORK, LJUBLJANA – Če gre verjeti lestvici, ki jo je sestavil časopis Wall Street Journal (WSJ), potem se je Slovenija znašla na vrhu lestvice držav z najvišjo obdavčitvijo za tuje visoko usposobljene delavce. Obdavčitev dela za strokovnjake, torej za tiste z nekoliko višjo plačo, je pri nas kar 61,1-odstotna in je v osnovi enaka za domače in tuje zaposlene. WSJ je namreč primerjal mejne davčne stopnje, ki jih v 125 državah plačujejo poročeni tuji strokovnjaki z velikim dohodkom. Na vrhu lestvice davčno najmanj ugodnih sta še Belgija in Portugalska, najugodnejše države pa so po izračunu WSJ Kazahstan, Bolgarija in Gvatemala.

image

WSJ je primerjal mejne davčne stopnje, ki jih v 125 državah plačujejo poročeni tuji strokovnjaki z velikim dohodkom. Slovenija je na vrhu. Vir: Airinc

Na ministrstvu se ne strinjajo

»Ob višini obremenitve plač z javnimi dajatvami, predvsem v delu, ki zadeva obremenitev s prispevki za socialno varnost, je treba upoštevati tudi obseg pravic, ki izhajajo za zaposlene iz sistema socialnega varstva v Sloveniji. Primerjava, ki jo navaja časopis, je zato enostranska, saj navaja le obremenitev, pri čemer ne prikaže ločene obremenitve z davkom (dohodnino) in s socialnimi prispevki, niti ne pove, ali imajo zaposleni tujci kakršne koli pravice iz obveznega dela sistema socialnega varstva v državi zaposlitve,« pa so lestvico WSJ za Finance komentirali na finančnem ministrstvu.

Deli s prijatelji