PADAMO

Slovenija z nadpovprečnim padcem cen stanovanjskih nepremičnin

Objavljeno 14. julij 2013 11.40 | Posodobljeno 14. julij 2013 11.40 | Piše: STA, A. L.

Cene so se najbolj zvišale v Estoniji, Latviji, Luksemburgu in na Švedskem.

LUKSEMBURG – Cene stanovanjskih nepremičnin v območju z evrom so se v prvem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani znižale za 2,2 odstotka, v celotni EU pa za 1,4 odstotka. V Sloveniji so se cene v enaki primerjavi znižale za 4,3 odstotka, je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat.

Največji plusi in največji minusi

Cene, merjeno z indeksom, zajemajočim vse nepremičnine, ki jih kupijo gospodinjstva (stanovanja, samostojne hiše, vrstne hiše itd.), so se v prvem četrtletju v letni primerjavi najbolj zvišale v Estoniji (+7,7 odstotka), Latviji (+7,2 odstotka), Luksemburgu (+4,3 odstotka) in na Švedskem (+4,1 odstotka). Največji padec so beležili v Španiji (–12,8 odstotka), na Madžarskem (–9,3 odstotka), Portugalskem (–7,3 odstotka) in Nizozemskem (–7,2 odstotka).

V Sloveniji so se cene stanovanjskih nepremičnin v primerjavi s prvim četrtletjem lani znižale za 4,3 odstotka.

V četrtletju zrasle

V četrtletni primerjavi (glede na zadnje četrtletje lani) so se cene v območju evra znižale za odstotek, v EU pa za 0,6 odstotka. Največjo četrtletno rast imajo Romunija (+4,3 odstotka), Estonija (+3,1 odstotka) ter Latvija in Slovaška (po +2,3 odstotka), največji padec pa Španija (–5,1 odstotka), Ciper (–4,8 odstotka), Madžarska (–3,3 odstotka) in Portugalska (–3,2 odstotka).

V Sloveniji so se cene v četrtletni primerjavi zvišale za 0,7 odstotka.

Deli s prijatelji