RAZISKAVA

Slovenija v samem vrhu po korupciji v podjetjih

Objavljeno 20. maj 2015 22.10 | Posodobljeno 20. maj 2015 22.10 | Piše: STA, Mo. S.

Najmanj podkupljivi so vodilni v podjetjih na severu Evrope.

Koliko korupcije je v slovenski politiki? Po mnenju večine vprašanih – veliko.

DUNAJ, LJUBLJANA – Korupcija in podkupovanje v podjetjih sta kljub rahlemu izboljšanju v zadnjih dveh letih še vedno močno razširjena. Da so to povsem običajne poslovne prakse, je v raziskavi svetovalnega podjetja Ernst&Young odgovorila kar polovica vprašanih menedžerjev. V Evropi zasedajo najvišja mesta Hrvaška, Slovenija in Srbija.

V raziskavi, ki jo Ernst&Young izvaja vsako drugo leto, so sodelovali menedžerji iz 3000 podjetij v 38 državah Evrope, Bližnjega vzhoda, Indije in Afrike. Izkazalo se je, da sta korupcija in podkupovanje po ocenah menedžerjev še posebej močno razširjena na jugovzhodu Evrope: na Hrvaškem (92 odstotkov), v Sloveniji (87 odstotkov) in Srbiji (84 odstotkov), izide danes objavljene raziskave povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Najmanj podkupljivi so vodilni v podjetjih na severu Evrope. O obstoju korupcije so namreč poročali le štirje odstotki menedžerjev na Danskem, deset odstotkov na Švedskem in 11 odstotkov na Finskem.

Prirejanje bilanc

V sam vrh pa se Slovenija uvršča po prirejanju bilanc podjetij. Tako kot v Srbiji je namreč kar 69 odstotkov slovenskih menedžerjev priznalo, da podjetja v njihovi državi svoje številke pogosto predstavljajo v lepši luči, kot pa dejansko so. Tretje mesto so v mednarodni primerjavi zasedli avstrijski menedžerji (68 odstotkov).

Vsak deveti menedžer v Evropi ne vidi nobenih težav pri tem, da za pridobitev naročila ponudi plačilo v gotovini. Tretjina vseh vprašanih pa je priznala, da bi se v zadnjem poskusu za rešitev svojega podjetja poslužila podkupovanja v kakršni koli obliki.

Deli s prijatelji