OZNAKE

Slovenija: Srbija ali Slovaška?

Objavljeno 24. junij 2012 21.41 | Posodobljeno 24. junij 2012 21.43 | Piše: S. J.

Je pesem o mednarodnih oznakah Slovenije že izpeta?

Oznaka SVN bi nas bolj ločila od slovaške SK kot SLO. Foto: Stanislav Jesenovec

Nedavno srečanje s prijaznim voznikom avtomobila iz Beograda na bencinski črpalki na Bregani je pred nas spet postavilo vprašanje: zakaj smo tako svojeglavi? Državo še vedno označujemo z RS, vozila tudi po vstopu v EU še vedno označujemo s SLO, športnike prav tako, in to celo v primerih, ko njihove mednarodne krovne organizacije uporabljajo pravilno oznako – SVN. Zelo pogosto imajo oznako SLO, ki jezikovno pomeni slovaščina pa tudi domači ali uvoženi izdelki. Res, edinstveni smo.

Stare oznake je treba nadomestiti 

Maja 1993 so nam v Parizu – izhajajoč iz zapisa imena države v francoščini – po mednarodnem standardu ISO 3166 določili dvočrkovno oznako SI in tričrkovno SVN, vsako za določene namene. In tudi zaradi razlikovanja s Slovaško republiko, ki so ji določili oznaki SK in SVK. Vlada Republike Slovenije je maja 1994 to sprejela in sklenila, da se stare oznake Slovenije postopoma nadomestijo z ISO-oznakami. Tako kot so to storile vse nove države, ki so nastale po letu 1990 v Evropi. In ni jih malo! V Srbiji in Črni gori so to storili celo večkrat.

RS je mednarodna oznaka Republike Srbske

V enaindvajsetem letu obstoja Slovenije nas očitno ne moti, če je dvočrkovna oznaka RS dejansko mednarodna oznaka ISO 3166 Republike Srbije, ki brez zadržkov upošteva tudi določilo, da je njena tričrkovna oznaka, tudi za vozila, SRB. RS na številne načine uporablja tudi oznako Republika Srpska v BA, BiH. Očitno pri sprejemanju ISO-oznak niso imeli takšnih izgovorov kot naši državni uradniki, ki so trdili, da tega Dunajska konvencija iz 1968 leta ne omogoča, da bi bila zamenjava oznake SLO s SVN izjemen strošek ali pa – kot je zapisano v gradivu, ki ga je 9. aprila 2004 podpisal minister dr. Rado Bohinc – da naj se namesto oznake SVN na štampiljki za opravljanje mejne kontrole uporablja oznaka SI (v potnih listih je SVN), in sicer zaradi prostora na štampiljki. Po kateri oznaki smo torej bolj prepoznavni, po RS v odločbi, SLO na vozilu, SI na osebni izkaznici ali SVN v potnem listu? To je pa res poceni!

Deli s prijatelji