PRIHOD MIGRANTOV

Slovenija se pripravlja na morebitno povečano število migrantov

Objavljeno 25. avgust 2015 20.07 | Posodobljeno 25. avgust 2015 20.06 | Piše: STA, Ma. F.

Kontingentni načrt je preventivni načrt, v katerem so opredeljeni ukrepi za zagotovitev nastanitve in oskrbe pri povečanem številu beguncev.

Državni sekretar Boštjan Šefic.

LJUBLJANA – Slovenija še ni pod pritiskom povečanega števila migracij, se pa na notranjem ministrstvu po besedah državnega sekretarja Boštjana Šefica zavedajo trenutnih razmer in možnosti prihoda večjega števila migrantov, zato se v okviru že sprejetega kontingentnega načrta intenzivno pripravljajo tudi na takšen scenarij.

Kontingentni načrt je preventivni načrt, v katerem so opredeljeni ukrepi za zagotovitev nastanitve in oskrbe pri povečanem številu beguncev, je na novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. V Sloveniji bi do večjega števila migrantov lahko po njegovih besedah prišlo tudi zaradi ograde, ki jo na meji s Srbijo gradi Madžarska.

Pozorni na morebitne zlorabe

Ob tem je poudaril, da vlada in ministrstvo migracije obravnavata kot humanitarno krizo, zato ne kriminalizirata beguncev, ki se umikajo z nevarnih območij. Na drugi strani pa so pozorni tudi na morebitne zlorabe organiziranih mednarodnih kriminalnih struktur, ki to krizo izkoriščajo, je povedal Šefic.

Na pomoč Slovenska karitas in društvo ADRA Slovenija

V pomoč beguncem se je že vključila Slovenska karitas, pri Rdečem križu Slovenije (RKS) pa vključitev napovedujejo v primeru potrebe. Karitas je za begunce, ki se bodo zatekli v Slovenijo, že odprla račun za zbiranje pomoči. Beguncem v Grčiji pomaga tudi društvo ADRA Slovenija.

V Slovenski karitas pričakujejo, da bo v prihodnjih dneh v Slovenijo pribežalo večje število migrantov in beguncev iz Sirije in Iraka, zato se že pripravljajo, da jim bodo pomagali z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, informacijami in psihosocialno. Za ta namen so že odprli poseben račun. Pomoč se lahko nakaže na račun: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, Ljubljana, št. računa: SI56 0214 0001 5556 761, namen: Pomoč beguncem, sklic: 00 628.

Če bodo begunci prišli k nam, želijo v Slovenski karitas po besedah njenega generalnega tajnika Imreta Jerebica aktivirati predvsem prostovoljce na območjih, kjer bodo begunci. »Najpomembnejše je, da smo tam, ko ljudje pridejo, nato pa se vključujemo v mrežo, ki jo bo organizirala civilna zaščita,« je pojasnil.

Denarna pomoč je najhitrejša in najučinkovitejša pomoč

Kot je pojasnila Jana Lampe iz Slovenske karitas, so glede begunske krize tudi ves čas v stikih z lokalnimi karitas v drugih državah. S srbsko so se tako že dogovorili, da ji bodo namenili 5000 evrov, ki naj bi jih porabili za pakete s hrano, higienske potrebščine in odeje.

Po besedah Lampetove je denarna pomoč tudi najhitrejša in najučinkovitejša pomoč. Paketov s hrano namreč ni smiselno pošiljati, ker je prevoz velik strošek, hrana v Srbiji pa cenejša, je dejala.

V reševanje begunske krize se je vključilo tudi Humanitarno društvo ADRA Slovenija, ki bo do četrtka zbiralo oblačila, higienske pripomočke in opremo za begunce v mestu Molivos na grškem otoku Lezbos, kamor so pribežali begunci iz Sirije, Iraka, Somalije in Afganistana. Zbrano pomoč bo na otok v petek brezplačno prepeljalo letalo Adrie Airways.

Kot so sporočili iz društva, zbirajo predvsem športne čevlje, pokrivala, poletna oblačila, higienske pripomočke, sanitetni material, spalne vreče, oblačila za otroke, pa tudi finančna sredstva za dnevne obroke. Potrebuje tudi prostovoljce za pomoč pri pakiranju pomoči in prevoznike za prevoz iz Ljubljane do Brnika.

Zbirajo tudi finančna sredstva za begunce v Srbiji, ki se lahko nakažejo na račun: Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Njegoševa 15, Ljubljana, št. računa SI56 6100 0000 7360 804, namen plačila: Begunci, sklic: ni reference.

Deli s prijatelji