NESREČNI TERAN

Slovenija še poleti s tožbo nad Evropsko komisijo

Objavljeno 18. julij 2017 16.15 | Posodobljeno 18. julij 2017 16.15 | Piše: STA, Mo. S.

Akt za dodelitev izjeme bo predvidoma začel veljati v sredo, rok za vložitev tožbe se izteče 19. septembra.

LJUBLJANA, BRUSELJ – Slovenija bo tožbo proti Evropski komisiji zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran vložila najpozneje do konca avgusta, je danes v Bruslju sporočil kmetijski minister Dejan Židan. Akt za dodelitev izjeme bo predvidoma začel veljati v sredo, rok za vložitev tožbe se izteče 19. septembra, je še pojasnil minister.

Židan je danes na zasedanju kmetijskih ministrov EU v Bruslju uradno obvestil, da bo Slovenija tožila Evropsko komisijo zaradi uveljavitve delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški, ki je predvidena v sredo. Slovenski minister je v daljšem govoru znova izpostavil slovenske postopkovne in vsebinske argumente proti izjemi, vključno z mnenjem, da je komisija prekoračila svoje pristojnosti. Zahtevano večino za zavrnitev akta je bilo po Židanovih navedbah nemogoče dobiti, so se pa oglasile Italija, Francija, Madžarska in Slovaška, ki so vse podvomile o takem načinu podeljevanja izjem.

Delegirani akt je mogoče zavrniti z absolutno večino v Evropskem parlamentu ali s super kvalificirano večino članic, kar pomeni, da bi moralo proti glasovati 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva. Zahtevano večino je v primerih, ko gre za interes dveh članic, izjemno težko pridobiti, saj se države ne želijo izpostavljati in postavljati po robu komisiji, če ne gre za njihove lastne interese.

Deli s prijatelji