MOŽ IZ WASHINGTONA

Slovenija se je udeležila sestanka koalicije proti Islamski državi, a ...

Objavljeno 05. november 2014 12.28 | Posodobljeno 05. november 2014 12.30 | Piše: Mo. S.

Tudi Slovenija se je udeležila srečanja koalicije proti Islamski državi v Washingtonu.

Na zunanjem ministrstvu so doslej zanikali, da bi bila Slovenija del koalicije proti ISIL. Na sestanke članic koalicije naše veleposlanike sicer pošiljajo.

WASHINGTON, LJUBLJANA – Čeprav so še 24. septembra na zunanjem ministrstvu eksplicitno zanikali, da bi bila Slovenija članica koalicije, ki je v vojni z Islamsko državo,image se je naš veleposlanik v ZDA udeležil sestanka koalicije. ZDA so v ponedeljek v Washingtonu sklicale srečanje držav članic koalicije proti Islamski državi (IS), o čemer smo že poročali.image Ministrstvo za zunanje zadeve smo povprašali, ali je na srečanju koalicije na kakršen koli način sodelovala tudi Slovenija. Priznali so, da je naš veleposlanik bil na srečanju koalicije.

Zaenkrat le kimamo

Na ministrstvu so sicer pojasnili, da je šlo po njihovem videnju le za srečanje držav, »ki so v preteklosti izrazile stališča zoper terorizem in konkretno ISIL«. Srečanja so se udeležili diplomatski predstavniki 60 držav, tudi vseh članic EU. Kar zadeva Slovenijo, jo je predstavljal veleposlanik Božo Cerar. »Ta v razpravi ni aktivno sodeloval,« so pojasnili v odgovoru.

Sicer pa je bilo srečanje namenjeno pregledu dozdajšnjih in prihodnjih aktivnosti v boju proti IS, zlasti temu, kako onemogočiti njegovo vojaško delovanje in zajeziti širitev njegovega vpliva. Prisotni so se seznanili tudi s težkim humanitarnim položajem na območjih, kjer potekajo boji, in v državah, ki so sprejele mnogo beguncev. »Trenutno se namreč ocenjuje, da je več kot deset milijonov Sircev razseljenih znotraj države in več kot tri milijone je sirskih beguncev, več kot pet milijonov Iračanov pa naj bi potrebovalo humanitarno pomoč,« pravijo na zunanjem ministrstvu.

Deli s prijatelji