NASLEDSTVO

Slovenija prevzela rezidenco nekdanje SFRJ v Rimu

Objavljeno 05. december 2013 13.44 | Posodobljeno 04. december 2013 16.46 | Piše: K. K.

Slovenija v Rimu za zdaj uporablja eno stanovanje, v njem pa trenutno prebiva veleposlanica v Vatikanu.

Fotografijo rezidence je ministrstvo objavilo na twitterju.

RIM – »Slovenija v Rimu prevzela rezidenco nekdanje SFRJ, dodeljene po Sporazumu o vprašanjih nasledstva (Priloga B) leta 2006,« je v sredo tvitnilo ministrstvo za zunanje zadeve in prilepilo fotografijo, ki jo objavljamo. 

Konec maja leta 2006 so države naslednice SFRJ v okviru skupnega odbora za delitev diplomatsko-konzularnih predstavništev nekdanje SFRJ po petih letih pogajanj potrdile prvi del dogovora, ki so ga decembra 2006 sklenile v Zagrebu. Od 129 diplomatsko-konzularnih predstavništev nekdanje Jugoslavije je bilo razdeljenih le pet, Slovenija je med njimi dobila veleposlaništvo v Washingtonu.

Leta 2006 so se naslednice dogovorile za delitev še okoli 40 hiš in stanovanj, o preostalih približno 80 nepremičninah v 60 državah po vsem svetu pa se morajo še pogajati. Večino jih je uporabljala Srbija. Dogovoriti se bodo morale še o drugih objektih, ki jih zagrebški sporazum ne vsebuje, predvsem o vojaških predstavništvih v tujini, stanovanjih in zemljiščih, ki so bila last SFRJ.

V Italiji je imela nekdanja Jugoslavija 17 stanovanj, 12 v Rimu in pet (5) v Trstu. Slovenija v Rimu za zdaj uporablja eno stanovanje, v njem pa trenutno prebiva veleposlanica v Vatikanu. 

Deli s prijatelji