MIGRANTSKA KRIZA

Slovenija poziva Evropo, Milanović nad našo notranjo ministrico

Objavljeno 20. oktober 2015 09.27 | Posodobljeno 20. oktober 2015 09.32 | Piše: STA, Mo. S.

Vlada poudarja, da je Slovenija najmanjša država na balkanski migracijski poti in s tem primerno omejenimi zmožnostmi tako glede učinkovitosti nadzora državne meje kot tudi glede oskrbe migrantov.

LJUBLJANA – Vlada se je na nočni seji seznanila z aktualnimi razmerami glede prihoda migrantov v Slovenijo in sprejela nujne ukrepe za zagotavljanje kar se da nadzorovanega in omejenega migracijskega toka. Med drugim v parlamentarno proceduro pošilja dopolnitve zakona o obrambi. Evropi pa sporoča: na preizkušnji je evropska solidarnost.

V ponedeljek k nam 8000 ljudi

Kot so v vladnem uradu za komuniciranje zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade, ki se je začela v ponedeljek okoli 21. ure, končala pa v zgodnjih jutranjih urah, je prihod migrantov v zadnjih treh dneh presegel vse obvladljive zmožnosti, na katere se je pripravljala Slovenija. Po njihovih podatkih je samo v ponedeljek v Slovenijo prišlo blizu 8000 oseb, v Avstrijo pa jih je prešlo skupno zgolj 2000, čeprav pristojni avstrijski organi trdijo, da se njihova politika glede sprejemanja ne spreminja.

»Pritisk migrantov, ki prihajajo iz Republike Hrvaške, se še povečuje, saj Hrvaška ne najavlja prehodov migrantov v Slovenijo in jih nenadzorovano, celo namerno razpršeno pošilja na državno mejo. Zaradi ravnanja sosednjih držav je samo včeraj v Sloveniji ostalo okoli 6000 ljudi, med njimi največ žensk in otrok,« ugotavlja vlada.


Množica nedovoljeno v Slovenijo

»Nekaj po polnoči so policisti v bližini mejnega prehoda Rigonce izsledili veliko skupino tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. O prevozu oziroma prihodu skupine tujcev nas hrvaški varnostni organi niso obvestili. Okoli 1000 tujcev meje med državama ni prečkalo na mejnem prehodu, ampak peš preko zelene meje. Policisti bodo tujce pospremili do Brežic in jih glede na razpoložljive kapacitete prepeljali v nastanitvene in registracijske centre po državi,« so medtem sporočili novomeški policisti.

V celotni skupini je okoli 2000 migrantov, v brežiškem sprejemnem centru pa je zdaj okoli 3300 tujcev. Na mejnem prehodu Obrežje je trenutno še okoli 350 tujcev, ki čakajo na prevoz na druge lokacije. Od včeraj od 15. ure do danes zjutraj so novomeški policisti v sprejemne in registracijske centre po državi prepeljali tujce s 36 avtobusi, to je okoli 1800 oseb.

Po njeni oceni Slovenija ne sme dopustiti, da bi se migranti nenadzorovano zadrževali na njenem ozemlju. Tako je vlada med drugim potrdila predlog dopolnitev zakona o obrambi, »ki zagotavlja, da se pod natančno določenimi pogoji, na podlagi odločitve državnega zbora, Slovenski vojski opredelijo nekatere dodatne naloge«. Predlog bo predvidoma še danes romal v zakonodajni postopek.

Prav tako bodo pristopili k rešitvam za nujno zagotovitev dodatnih večjih namestitvenih zmogljivosti za migrante in zadostnega števila ležišč.


Milanović: Ministrica se očitno ne pogovarja s Cerarjem

Svoje pa je imel v ponedeljek povedati tudi hrvaški premier Zoran Milanović. Na očitke, da ne sodeluje s slovenskimi oblastmi, je dejal, da se z našim premierjem Mirom Cerarjem v teh dneh precej slišita, tudi do petkrat na dan. In dodal, da je očitno naša ministrica za notranje zadeve tista, ki se s Cerarjem ne pogovarja ...

Za Svet na Kanalu A pa je eden od migrantov povedal, da so jih Hrvati nekaj kilometrov pred slovensko mejo spustili iz avtobusa in jim zgolj z roko nakazali smer, v kateri je Slovenija.

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić pa je v ponedeljek zvečer v Opatovcu po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal, da pričakuje nadaljnjo stabilizacijo razmer, povezanih z migranti, saj so naredili vse, kar so načrtovali. Sprejemni center Opatovac po njegovih besedah ostaja edini center za registracijo migrantov.

Ostojić je tudi poudaril, da s Slovenijo ni bilo nikoli dogovora o sprejemanju samo 2500 migrantov iz Hrvaške. »Danes ste lahko izvedeli, da je predstavnik avstrijske policije potrdil, da ni bilo nobene omejitve z avstrijske strani. Glede na to za vse včerajšnje dogajanje ni kriva Hrvaška,« je dejal hrvaški notranji minister.

Iluzorna pričakovanja

Vlada poudarja, da je Slovenija najmanjša država na balkanski migracijski poti in s tem primerno omejenimi zmožnostmi tako glede učinkovitosti nadzora državne meje kot tudi glede oskrbe migrantov. »Slovenija tudi zato zdaj javno poziva države članice in evropske ustanove, naj se aktivno vključijo v prevzemanje tega nesorazmernega bremena za našo državo. Z vidika Slovenije je na preizkušnji evropska solidarnost. Iluzorno je pričakovati, da bo dvomilijonska država zaustavila, uredila in rešila tisto, česar mnogo večjim državam članicam ni uspelo,« so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Kljub temu sporočajo, da bo Slovenija še vedno storila vse, kar je v njeni moči, za učinkovito obvladovanje migracijskega toka ter nemoteno delovanje države in življenje ljudi.

Deli s prijatelji