POMOČ

Slovenija pošilja zdravila Srbiji in BiH

Objavljeno 18. junij 2014 20.34 | Posodobljeno 18. junij 2014 20.34 | Piše: P. J.

Minister BiH za zdravje je ob nedavnem obisku prosil za pomoč, vlada v odhajanju pa jo je priskrbela.

Ponarejena zdravila so precej cenejša od originalnih, vendar so lahko tudi smrtno nevarna.

LJUBLJANA – Slovenija bo Srbiji in BiH iz državnih blagovnih rezerv namenila zdravila za pomoč ob poplavah. Vlada v odhajanju je na današnji dopisni seji sklenila, da se sredstva v skupnem znesku 60.000 evrov (zdravila v vrednosti 30.000 evrov za posamezno državo) zagotavlja ministrstvo za zdravje, zdravila pa bodo dodeljena glede na izražene potrebe obeh držav, so zapisali v izjavi za javnost.

Poplave so močno prizadele Balkan

Ob nedavnem obisku ministra za zdravstvo BiH Rusmirja Mesihovića na ministrstvu za zdravje so izpostavili tudi potrebo po možni pomoči pristojnih slovenskih ustanov zdravstvenemu sistemu BiH, ki je ob naravni nesreči utrpel po njihovih besedah veliko škodo. Vlada je prošnjo proučila in danes sprejela sklep, da se zagotovijo zdravila iz državnih blagovnih rezerv za pomoč ob poplavah.

Izvedbo sklepa je vlada naložila Zavodu Republike Slovenije za blagovne rezerve v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstvom za zdravje. Vlada nalaga zavodu, da pridobljena sredstva nameni za nabavo nadomestnega blaga najpozneje do 31. decembra 2014. Sredstva za nadomestitev blaga iz državnih blagovnih rezerv pa naj zagotovi ministrstvo za zdravje s prerazporeditvijo pravic porabe v znesku 60.000 evrov na ustrezne proračunske postavke ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo najpozneje do 30. julija letos, so še sprejeli na dopisni seji.
 

Deli s prijatelji