VOJAKI IN OROŽJE

Slovenija okrepljeno v boj zoper Islamsko državo. Tako bomo pomagali

Objavljeno 03. februar 2016 15.42 | Posodobljeno 03. februar 2016 15.45 | Piše: Mo. S.

Njihove naloge bodo konkretneje opredelili v začetku marca, ko se bodo začele naborne konference.

Sindikat vojakov Slovenije: Za politiko v SV ni prostora.

LJUBLJANA – Obrambna ministrica Andreja Katič je po seji vlade potrdila, da bo Slovenija okrepljeno sodelovala v »globalni protiteroristični koaliciji zoper Daesh«. Vlada je odločitev sprejela na današnji seji. 

Kot je povedala Katičeva, bo Slovenija sodelovala z donacijo oborožitve in opreme ter s sodelovanjem do 15 pripadnikov Slovenske vojske v iraškem Kurdistanu. Za začetek jih bodo tja napotili šest. Donirali bomo presežke oborožitve, ki po besedah minsitrice nimajo visoke finančne vrednosti, na podlagi vladne odločitve pa se bodo v zvezi s sodelovanjem Slovenije začeli dogovarjati zlasti z Nemčijo.

Usposobili in opremili bodo ekipo Slovenske vojske, in sicer bodo vojaki tam predvidoma delovali na področju pehotne taktike, vojaške policije, medicinske pomoči, dela z eksplozivnimi sredstvi in na drugih področjih. Njihove naloge bodo konkretneje opredelili v začetku marca, ko se bodo začele naborne konference. Videli bodo, kaj bodo Sloveniji ponudili in kaj bo Slovenija sploh lahko sprejela. Potem bo treba oblikovati enote, če bo šlo vse po načrtih, pa bi se naši vojaki v Irak lahko odpravili proti koncu letošnjega leta.

Za prevoz več, kot je vrednost orožja

Sodelovali bodo v centru za usposabljanje v Erbilu (glavno mesto iraškega Kurdistana), kjer velja nizka stopnja tveganja, je poudarila. Varnostne razmere v Iraku se sicer razlikujejo glede na posamezna območja, vendar pa so v glavnem zelo nestabilne, je bila jasna Katičeva. Ob koncu je dejala, da gre v tem primeru za preizkušen model, seveda pa bo to zaradi zahtevnosti okolja nedvomno pomenilo tudi nadgradnjo preteklih izkušenj.

Ocenjujejo, da bo ta oborožitev stala 260.000 evrov, vse skupaj (s prevozom) pa približno 650.000 evrov. Kar zadeva orožje, gre za avtomatske puške, minomete, naboje različnih proizvajalcev, ki pa za nas nima uporabne vrednosti. Na eksplicitno vprašanje novinarke, ali drži izračun, da bomo za prevoz namenili več denarja, kot je orožje samo vredno, je ministrica odvrnila, da gre za ocenjene vrednosti.

Za večjo varnost EU in Slovenije

Tudi zunanji minister Karl Erjavec se je strinjal, da Daesh pomeni resno varnostno grožnjo zlasti za EU. Po terorističnem napadu v Parizu so se aktivnosti v boju proti Daeshu povečale, Slovenija pa je že od leta 2014 del globalne koalicije, je ponovil. Zagotovil je, da bi poraz tamkajšnjih sil pomenil večjo varnost za EU in s tem tudi za Slovenijo.

Na vprašanje, zakaj uporabljajo izraz Daesh in ne Islamska država, pa je odgovoril, da je takšen dogovor znotraj EU. Ta izraz v arabščini po njegovih besedah pomeni Islamska država, sam izraz Islamska država pa po mnenju EU s seboj nosi negativen prizvok, ki lahko vodi v posplošitve, čeprav govorimo o res zelo radikalnem islamu, je pojasnil.

Deli s prijatelji