PO VARČEVALCIH

Slovenija ob milijone: kaj vse nam še lahko očitajo in koliko bo to stalo

Objavljeno 19. julij 2014 17.20 | Posodobljeno 19. julij 2014 18.01 | Piše: A. L.

Letos sta Slovenijo zaznamovala primera izbrisanih in varčevalci Ljubljanske banke, grozi pa nam še nekaj denarnih kazni.

Na ESČP poteka zoper Slovenijo 1836 postopkov. Koliko jih bomo izgubili in koliko nas bo to stalo, še ni znano.

LJUBLJANA, STRASBOURG – Slovenija mora bosanskim varčevalcem Ljubljanske banke (LB) vrniti prihranke. Tako je presodilo sodišče v Strasbourgu. Kje vse nas evropska sodišča še lahko udarijo po žepu, so pogledali v Financah.

Strah zaradi Elana in Cimosa

Zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij (neupoštevanje evropskih smernic glede javnega dolga in nesprejetje strukturnih reform) nam grozi 35,5-milijonska kazen (0,1 odstotka proračuna na leto do odprave kršitve). Sodišče v Luksemburgu odloča o (ne)dovoljeni državni pomoči Elanu iz leta 2008. Če je šlo za nedovoljeno pomoč, bo Elan moral državi vrniti 12 milijonov evrov, kar bi zanj pomenilo insolventnost. Evropska komisija se ukvarja tudi z državno pomočjo Cimosu. Če se potrdi kršitev, bodo morali državi vrniti 35 milijonov evrov. Tudi zanj bi to pomenilo insolventnost.

Zamrznitev evropskih milijonov

Zaradi napak pri projektih, sofinanciranih z evropskimi sredstvi (gradnja mariborske medicinske fakultete, odprtega širokopasovnega omrežja v občini Mokronog - Trebelno, proge Pragersko–Hodoš), nam grozi zamrznitev 185 milijonov evrov kohezijskih sredstev za nove projekte in neizplačilo 68,5 milijona evrov za že začete projekte do odprave napak.

Zaradi nevarnih odpadkov v Celju ob 10 milijonov na dan

Denarne kazni Sloveniji grozijo (za zdaj smo jo odnesli z opomini) zaradi:

– neprenosa direktive o farmakovigilanci (zahteve za spremljanje varnosti zdravil),
– nepravilne uporabe direktive o evrovinjetah, predvsem v zvezi s tovornim prometom na cestah,
– uskladitve z uredbo o nadzoru ribištva,
– uveljavitve pravila o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih,
– uskladitve predpisov o izboljšanju skupnega zračnega prostora.

Samo zaradi nezakonitega odlagališča (nevarnih) odpadkov v Celju na območju Cinkarne Celje in celjskem Bukovžlaku je že bila vložena tožba Evropske komisije. Predlagana denarna kazen je 10,3 milijona evrov za vsak dan do odprave kršitve.

Izbrisani in LB

Sicer pa pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu poteka 1836 postopkov, večina zaradi sojenja v (ne)razumnem roku. Kakšne bodo finančne posledice, ni znano. Je pa bilo lani v zvezi s Slovenijo izrečenih 25 sodb. Slovenijo je to stalo 130.220 evrov. Letos je najbolj odmeval primer izbrisanih, ki so dosegli odškodnino 245.000 evrov.

Deli s prijatelji