EKONOMSKA SVOBODA

Slovenija ob bok Nigeriji, slabša od vseh držav nekdanje Jugoslavije

Objavljeno 14. september 2015 18.45 | Posodobljeno 14. september 2015 18.45 | Piše: STA, Mo. S.

Na lestvici ekonomske svobode smo zdrsnili na 111. mesto, pred nami so tudi Bolivija, Maroko in Vietnam.

LJUBLJANA – Slovenija je na lestvici ekonomske svobode inštituta Fraser, ki jo tokrat objavlja inštitut Visio v sodelovanju z Mrežo ekonomske svobode, letos med 157. državami zasedla 111. mesto, ki ga deli s Kitajsko in z Nigerijo. To je šest mest slabše kot lani. Najbolje so se znova odrezali Hongkong, Singapur in Nova Zelandija.

Ob bok Kitajski in Nigeriji

Poročilo vključuje 42 kazalnikov, ki so združeni v obseg (para)države, pravni sistem in varovanje lastninskih pravic, trdnost valute, svobodo mednarodne trgovine in predpise oziroma regulativo. Slovenija se je najslabše (147. mesto) odrezala pri obsegu državnega aparata in regulative (141. mesto), bolje pa ji je šlo pri svobodi mednarodne trgovine (78. mesto), trdnosti valute (77. mesto) in pri pravnem sistemu (55. mesto).

Število držav na lestvici se spreminja, na lestvici za lani jih je bilo 152. Slovenija, za katero so preučevali podatke in stanje v letu 2013, je tokrat prejela oceno 6,44 točke od 10, prav toliko sta jih prejeli Kitajska in Nigerija. Neposredno pred njo so se uvrstili Bolivija, Maroko, Vietnam, neposredno za njo pa Indija, Azerbajdžan, Brazilija, Kamerun in Egipt.

Najslabše uvrščena med državami EU in celo nekdanje Jugoslavije

Slovenija je bila znova najslabše uvrščena država EU in med državami nekdanje Jugoslavije. V Evropi se je slabše uvrstila le Ukrajina, ki zaseda 124. mesto, je razvidno z lestvice, ki jo je objavil inštitut ekonomskih in strateških raziskav Visio, nekdaj delujoč pod okriljem društva Svetilnik, ki je objavljal to lestvico do zdaj.

Poročilo sicer meri stopnjo, do katere javna politika in institucije države podpirajo ekonomsko svobodo. Največjo na svetu imajo že nekaj let prebivalci Hongkonga (8,97 točke). Sledijo Singapur, Nova Zelandija, Švica, Združeni arabski emirati, Mavricij in Jordanija. Med državami EU so se najbolje odrezale Irska (osmo mesto), Velika Britanija in Finska.

Kanada zaseda deveto mesto, Avstralija 11., ZDA 16., Japonska 26., Nemčija 29., Italija 68., Francija 70., Turčija 82., Rusija 99. Na repu lestvice so Venezuela, Kongo, Libija in Čad. Na njej pa ni Severne Koreje in Kube, saj zanju ni bilo mogoče pridobiti podatkov.

Ekonomska svoboda pogoj za druge oblike svobode

Lestvico ekonomske svobode pripravljajo od leta 1996 in je nastala na pobudo Nobelovih nagrajencev iz ekonomije Douglassa Northa, Gerryja Beckerja in Miltona Friedmana. Ta je večkrat dejal, da je ekonomska svoboda prvi pogoj za vse druge oblike svobode, tudi za politično, ter da je prvi pogoj za večjo konkurenčnost gospodarstva. Še eno lestvico ekonomske svobode vsako leto pripravita tudi ameriška ustanova Heritage Foundation in časnik Wall Street Journal. Na tej lestvici za letošnje leto je Slovenija med 178 državami zasedla 88. mesto. Tudi naj njej vodi Hongkong, sledijo mu Singapur, Nova Zelandija, Avstralija in Švica.

Deli s prijatelji