IZ BRUSLJA

Slovenija ni navdušena nad novim davkom

Objavljeno 27. maj 2012 12.13 | Posodobljeno 27. maj 2012 12.13 | Piše: D. P., STA

Sprejemljiv le pod pogojem, če se zanj odločijo vsi partnerji.

Facebook je seznanjen tudi z aktualnimi dogodki

BRUSELJ, LJUBLJANA – Evropski parlament je podprl uvedbo davka na finančne transakcije, s katerim bi tudi finančne institucije nosile del bremena krize. V skladu z dogovorom v parlamentu bodo do leta 2014 delnice in obveznice obdavčene po najnižji stopnji 0,1 odstotka, derivati pa po 0,01 odstotka. Slovenski finančni strokovnjaki so skeptični glede uvedbe in posledic.

Davek je breme

»Vsak davek je dodatno breme za banko. Je pa enoten davek na finančne transakcije v vseh državah EU sprejemljivejši kot pa davek na bilančno vsoto, ki velja izključno v Sloveniji in zahteva dodatna pojasnila tujim investitorjem,« je povedal izvršni direktor področja spremljave in kontrole poslovanja v Novi Kreditni banki Maribor Peter Kupljen.

Zavora za trg

Banke bodo po njegovi oceni zmanjšale obseg trgovanja, tiste, ki so močno aktivne na trgih, pa bodo verjetno iskale način, kako zmanjšati davčno breme. »To predstavlja dodatno zavoro za šibek trg. Ukrep bi bilo smiselno preizkusiti na trenutnem obsegu trgovanja,« je povedal Kupljen in dodal, da bodo finančne institucije s tem morda prevzele del bremena krize.

Naj ga sprejmejo vsi

Da ima lahko vsaka uvedba dodatnega davka številne posledice in da je vse učinke težko vnaprej oceniti, se je strinjal tudi Jure Gedrih iz sektorja zakladništva pri Abanki Vipa. Prepričan je, da uvedba takega davka ni smotrna, če ni sprejeta na globalni ravni. »V nasprotnem primeru postavlja finančne institucije držav, ki tak davek uvedejo, v neenakovreden položaj glede na finančne institucije držav, ki tega davka nimajo,« je pojasnil.

Na ta vidik so opozorili tudi v Novi Ljubljanski banki. »Uvedbo davka na finančne transakcije podpiramo, če ga bodo sprejele vse države EU, sicer bo Slovenija v relativno depriviligiranem položaju.«

Deli s prijatelji