NA KOŽO

Slovenija ni mati, 
je kruta mačeha

Objavljeno 31. avgust 2012 00.22 | Posodobljeno 31. avgust 2012 00.21 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Mladi pri nas lahko le sanjajo o lepši prihodnosti, zato jih žal vse več odhaja v tujino.

Jadran Vatovec.

Slovenija je do svojih mlajših državljanov, še posebno do tistih med njimi, ki, potem ko so uspešno končali izobraževanje na srednji šoli ali fakulteti, prvič iščejo zaposlitev, izjemno kruta in trdosrčna. Tudi naši delodajalci, vsaj večina, se do iskalcev prve zaposlitve vedejo kot novodobni sužnjelastniki. Ne, najbolj diskriminirana kategorija slovenskih državljanov niso tako imenovani izbrisani ali Romi niti istospolno usmerjeni, najpogosteje ponižani in razžaljeni so pri nas prav vsi med osemnajstim in tridesetim letom starosti. O poštenem plačilu za pošteno opravljeno delo, o zaposlitvi za nedoločen čas, o ugodnih stanovanjskih kreditih, o načrtovanju družinskega gnezdeca z ustreznim številom potomcev lahko kvečjemu sanjajo. Slovenski sindikati pa so medtem kot nekakšna društva ljubiteljev upokojencev: zelo jih skrbi, kakšna bo usoda upokojencev, zadrege mladih pa omenjajo bolj poredkoma, pa še takrat le mimogrede.

Ste vedeli, da je znotraj EU prav v Sloveniji daleč najneugodnejše razmerje med povprečnim letnim dohodkom, ki ga lahko ustvari mlad državljan, če mu uspe dobiti službo, in ceno, ki jo mora plačevati za najem ali nakup bivališča? Glede tega smo daleč najbolj mačehovska država na območju Evrope.

V zadnjem času sem se imel priložnost pogovarjati z nenavadno velikim številom mladih, ki bodisi še razmišljajo o preselitvi v prijaznejšo tujino s trebuhom za kruhom bodisi že vedo, kam v tujino bodo šli in s čim se bodo tam preživljali. Priznam, šokiran sem bil, da jih je tako veliko. Tudi znanec, ugledni profesor neke fakultete ljubljanske univerze, mi je potrdil, da je to pri nas žal rastoči trend, da tako rekoč vsi njegovi najboljši študentje menda želijo zapustiti Slovenijo: »Ja, eksodus možganov se je že začel. Dva daleč najbolj nadarjena in perspektivna med vsemi, ki so v vseh teh letih pri meni študirali na dodiplomski in podiplomski stopnji, sta mi nedavno priznala, da odhajata. Ker tu nimata več kaj iskati. On se bo preselil v ZDA, ona pa, ker je spoznala, da v Sloveniji zaradi nepojmljive plačilne nediscipline njen odlični poslovni projekt ne bi mogel preživeti, v Avstralijo.«

Deli s prijatelji