KANDIDATURA

»Slovenija ni imela ravno sreče s predsedniki«

Objavljeno 18. junij 2012 15.24 | Posodobljeno 18. junij 2012 15.24 | Piše: Mo. S., STA

Milan Zver, kandidat za predsednika republike, napoveduje združevalni pristop.

Predstavitev programa na ljubljanskem Nebotičniku.

LJUBLJANA – Kandidat za predsednika republike Milan Zver na volitvah ne računa le na podporo političnih strank SDS in NSi, ampak širšega volilnega telesa, ki ne bo omejeno le na desno sredino, zato napoveduje združevalen pristop. Kot pravi, namerava podporo doseči s stikom z ljudmi in »kampanjo od vrat do vrat«.

Slovenski prihodnosti več duše

Po Zverovih besedah ima predsednik republike v našem političnem sistemu kar precej pristojnosti in možnosti za vpliv s svojo moralno avtoriteto. Želi, da bi Slovenija postala povezovalna, združujoča in prijazna do vseh državljanov ter napoveduje, da si bo prizadeval, da »slovenski prihodnosti damo nove viže, malo več duše, motivacije in spodbude«.

Glede kandidature nekdanjega predsednika SD Boruta Pahorja pravi, da si jo je želel iz »taktičnih razlogov«. Ker bosta na levi sredini dva močna kandidata, je to zanj namreč ugodna situacija, ugotavlja.

Mandat brez predsodkov in razkola

Pod Zverovo kandidaturo bo prvopodpisana državna sekretarka na notranjem ministrstvu in nekdanja predsedniška kandidatka Barbara Brezigar. Kot je dejala, bomo na volitvah predsednika republike odločali, kdo bo državo prihodnjih pet let predstavljal v svetu in kdo nas bo povezoval navznoter. Po njenih besedah je namreč naloga predsednika, da »doseže stopnjo enotnosti, ki bo dajala možnost pobude vsem«.

Zver je po njenem človek odprtega duha in srčne kulture, ki povezuje in gleda na ljudi brez predsodkov. »Svojega mandata ne bo gradil na predsodkih in razkolu, ampak na združevanju,« je še poudarila Brezigarjeva.

Ne bo se spuščal v konflikte

Tudi po mnenju nekdanjega predsednika parlamenta Franceta Cukjatija Zver lahko izpolni želje vseh volivcev, ne samo desnosredinskih. Kot poudarja, na predsedniških volitvah izbiramo človeka, njegove sposobnosti in srčno kulturo. Glede tega Slovenija doslej »ni imela ravno mnogo sreče«, je prepričan. Do zdaj se je namreč po njegovem izkazalo, da predsedniki niso uveljavljali napovedi o združevanju, ampak so delovali celo nasprotno.

Poleg tega se Zver po njegovih besedah ne bo spuščal v zaigran konflikt recimo s katoliško cerkvijo ali vodstvom lastne stranke, da bi pridobil tudi levosredinske volivce.
 

Deli s prijatelji