VLADA ZA

Slovenija nad točo s srebrovim jodidom

Objavljeno 15. junij 2014 09.40 | Posodobljeno 15. junij 2014 09.40 | Piše: A. L.

Samo v kmetijstvu so neurja s točo v obdobju med 2003 in 2013 povzročila za več kot 100 milijonov evrov škode.

LJUBLJANA – Vlada je podprla izvajanje letalske obrambe pred točo s posipanjem točenosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju severovzhodne Slovenije v letih 2014 in 2015. Sredstva za sofinanciranje izvajanja del zagotovi ministrstvo za kmetijstvo in okolje, če bo izkazan tudi interes lokalnih skupnosti. Interes lokalnih skupnosti bo izkazan, če bo v izvajanje vključenih vsaj polovica občin z branjenega območja, ki letno prispevajo občinska sredstva v višini vsaj 82.000 evrov. Vlada je še naložila ministrstvu za kmetijstvo in okolje, da spremlja učinkovitost posipavanja točenosnih oblakov s srebrovim jodidom.

Nevarnost pojava toče je v Sloveniji velika, ugotavlja vlada in dodaja, da naša država sodi med območja z največjo pogostnostjo neviht v Evropi. Samo v kmetijstvu so neurja s točo od leta 2003 do 2013 povzročila za več kot 100 milijonov evrov škode.


Dokument iz leta 2005: Najboljši obrambi pred točo zaščitna mreža in zavarovanje

Med brskanjem po spletni strani Agencije RS za okolje smo sicer našli dokument iz leta 2005image: »Sredstva državnega proračuna Republike Slovenije so omejena, trošiti jih moramo smotrno in utemeljeno. Operativna obramba pred točo ni dokazano učinkovita in je morda celo škodljiva, zato denar davkoplačevalcev raje potrošimo v druge, bolj koristne in strokovno utemeljene namene, predvsem za povrnitev škod po toči. Ne nasprotujemo privatno organizirani obrambi kakršne koli vrste, seveda brez državne podpore in/ali koncesije, vendar smo kot stroka dolžni opozoriti njene morebitne plačnike in/ali naročnike, da je/bodo tozadevna sredstva porabljena nesmotrno. Kakor zaenkrat kaže, in tako bo še dolgo, sta najboljši obrambi pred točo zaščitna mreža in zavarovanje.«

 

Deli s prijatelji