BAROMETER REFORM

Slovenija na dnu

Objavljeno 01. marec 2012 18.54 | Posodobljeno 01. marec 2012 19.02 | Piše: T. L.

Ključne reforme je Slovenija dobro zastavila, a jih sploh ni implementirala, ugotavlja BusinessEurope v letnem poročilu.

Slovenija stoji: izvajanja potrebnih reform ni, ugotavlja poročilo.

LJUBLJANA – Slovenija se je v teoriji dobro odrezala in aprila lani tudi dobro zastavila program nacionalnih reform. Žal pa je to tudi vse, saj vlada teorije ni prenesla v prakso, je mogoče razbrati iz letnega poročila evropske delodajalske konfederacije BusinessEurope.

Evropski barometer reform kaže, da je Slovenija ena od držav, ki so najbolje definirale ključne naloge, ki jo čakajo. Razočaranje pa je izvajanje reform. Slovenija, Italija, Latvija, Španija in Danska so se znašle na repu glede uspešnosti izvajanja reform, saj v implementacijo niso vložile nikakršnega truda, izhaja iz poročila. Na prepričljivo zadnjem mestu v družbi že tako najslabših je prav Slovenija. Najuspešnejše pri tem so Nizozemska, Portugalska, Francija in Malta.

Brez napredka

Slovenija je edina od držav, ki v zadnjem letu ni dosegla nobenega napredka niti v enem od petih sklopov, ki so jih v poročilu poročilu proučevali: produktivnost in investicije, trgovina in konkurenčnost, trg dela, javne finance ter finančna stabilnost. Kar zadeva področje javnih financ in finančne stabilnosti, je Slovenija edina med vsemi državami, ki ni napredovala.

Poročilo je na twitterju objavila Zofija Mazej Kukovič in hkrati obžalovala slovensko uvrstitev na dnu evropske lestvice.

Deli s prijatelji