DOKAPITALIZACIJA

Slovenija mora Evropski investicijski banki dati 24 milijonov

Objavljeno 09. januar 2013 12.47 | Posodobljeno 09. januar 2013 12.48 | Piše: Mo. S., STA

Dokapitalizacija naj bi v najboljšem primeru omogočila za 180 milijard evrov novih investicij po vsej EU.

LJUBLJANA – Slovenija bo v okviru dokapitalizacije Evropske investicijske banke (EIB) v višini 10 milijard evrov vplačala 24,14 milijona evrov. To bo storila v treh obrokih, in sicer 12,07 milijona evrov do konca marca letos ter po nekaj več kot 6,03 milijona evrov do konca marca 2014 in 2015, so pojasnili na ministrstvu za finance.

Plačali bomo v treh obrokih

Iz EIB so v torek sporočili, da so članice Evropske unije (EU) soglasno potrdile dokapitalizacijo hišne banke EU v višini 10 milijard evrov. Vpisani kapital banke se je tako povečal na 242,4 milijarde evrov, vplačljivi pa s pet odstotkov na 8,919 odstotka vpisanega kapitala. Vplačilo kapitala članic se lahko izvede bodisi enkratno, najpozneje do 31. marca letos, ali pa v treh obrokih, za kar se je odločila tudi Slovenija. Članice EU kot delničarke banke vplačajo kapital glede na njihov delež v kapitalu banke. Slovenski delež znaša 0,24138 odstotka, tako da je slovenski prispevek pri povečanju kapitala EIB natančno 24,138 milijona evrov.

Nove investicije

Dokapitalizacija naj bi EIB omogočila, da za projekte po članicah v naslednjih letih nameni do 60 milijard evrov dodatnih posojil. Na ministrstvu za finance natančneje pojasnjujejo, da bo dokapitalizacija v naslednjih treh do štirih letih omogočila dvig letnega financiranja banke s trenutnih 45 milijard na 60 milijard evrov. Dokapitalizacija naj bi v najboljšem primeru omogočila za 180 milijard evrov novih investicij po vsej EU. 

Sredstva te banke pomemben vir za Slovenijo

Dodaten kapital bo o navedbah finančnega ministrstva tako še bolj utrdil in okrepil kapitalsko in posojilno sposobnost banke, nova sredstva pa naj bi omogočila takojšnjo in izdatno podporo naložbam po EU, še posebej v manj razvitih regijah in območjih. Sredstva EIB so po navedbah ministrstva tudi pomemben vir podpore naložbam in projektom v Sloveniji. V obdobju 2009 do 2012 je svet direktorjev EIB za projekte v Sloveniji povprečno odobril 560 milijonov evrov posojil letno. Sredstva so namenjena podjetjem, občinam in občanom za naložbe s področij okolja, infrastrukture, razvoja, energetike, znanja in drugih področij.

Deli s prijatelji