22 ODSTOTKOV

Slovenija kupuje delež KBC: en evro za vsako delnico

Objavljeno 28. december 2012 09.33 | Posodobljeno 28. december 2012 09.33 | Piše: A. L.

Vlada je zelo zainteresirana za nadzor nad procesom iskanja novega strateškega partnerja/investitorja, zato je tudi sprejela ponudbo KBC za odkup njegovega deleža v NLB.

LJUBLJANA – KBC in Republika Slovenija sta v četrtek dosegla sporazum o prodaji 22-odstotnega deleža KBC v Novi Ljubljanski banki. Kupnina znaša 2.765.282 evrov oziroma evro za delnico. Tako bo KBC popolnoma izstopil iz lastniške strukture NLB in izpolnil (spoštoval) strateški načrt, ki ga je uskladil z Evropsko komisijo v novembru 2009. KBC se je namreč zavezal, da bo odprodal svoj delež v NLB, saj ni veljal za strateško naložbo.

Člana nadzornega sveta in član uprave odstopajo z novim letom

Nakup omenjenega deleža je za Republiko Slovenijo zanimiv zato, ker bo na ta način lahko učinkoviteje vodila proces iskanja novega dolgoročnega partnerja v NLB. Odprodaja deleža bo povečala negativen učinek na dobiček KBC, in sicer v višini 0,1 milijarde evrov, kar se bo odrazilo v poslovnem izidu zadnjega četrtletja 2012, medtem ko je učinek na kapital banke zanemarljiv. Poleg tega so člana nadzornega sveta John Hollows in Riet Docx ter član uprave Guy Snoeks podali svoje odstopne izjave, s katerimi 31. decembra 2012 odstopajo s položajev v NLB.

Dokončna izvedba dogovora naj bi bila izpeljana v začetku leta 2013, ko bo tudi Urad RS za varstvo konkurence podal svoje mnenje.

S premalo vpliva

KBC je v lastniško strukturo NLB vstopil leta 2002, ko je pridobil 34-odstotni lastniški delež. Takrat se je z delničarskim sporazumom zavezal, da ne bo povečal svojega deleža do leta 2005. Leta 2006 je postalo jasno, da obstajajo velika razhajanja med pogledi uprave NLB in ostalimi večjimi lastniki glede dolgoročnega razvoja banke in vloge KBC pri tem. Zaradi tega se je KBC leta 2006 odločila, da svojo vlogo v NLB omeji, naložbo pa ovrednoti le kot finančno investicijo. Ker KBC ni imela zadovoljivega vpliva na politiko NLB, se je odločila, da dolgoročno ne bo ostala v lastniški strukturi banke. Leta 2009 je tako v strateškem načrtu, ki je bil dogovorjen z Evropsko komisijo označila naložbo v NLB za odprodajo.

Zaradi iskanja novega partnerja/investitorja

KBC je imel v lasti 22 odstotkov delnic NLB, ostale delnice pa so v neposredni ali posredni lasti Republike Slovenije in manjših delničarjev. Junija 2012 je državni zbor pooblastil vlado, da poišče dolgoročne partnerje za NLB. Vlada je tako predlagala več ukrepov, s katerimi bo omogočen hitrejši izhod iz krize in lažji vstop tujih vlagateljev v slovenski bančni sektor. Ker je NLB sistemska banka, je vlada zelo zainteresirana za nadzor nad procesom iskanja novega strateškega partnerja/investitorja, zato je tudi sprejela ponudbo KBC za odkup njegovega deleža v NLB.

Deli s prijatelji