NA KOŽO

Slovenija kot nogometni raj

Objavljeno 17. junij 2013 00.15 | Posodobljeno 17. junij 2013 00.15 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Mar znamo našim športnim turistom vzbuditi rajske občutke?

Rok Tamše.

Morda je za koga naslov eno golo pretiravanje ali kar popolni nesmisel. Nekaj domačih nogometnih klubov z dolgoletno tradicijo je namreč v obdobju tranzicije, ko so se izmenjavali nerealne ambicije, povzpetništvo brez strokovne podlage in pohlep, neslavno propadlo. V zadnjih mesecih najbolj odmeva ponoven zaton Mure 05; ponoven zato, ker so to že dali skozi pred osmimi leti. Očitno se v najbolj nogometni regiji niso ničesar naučili niti po mrku Drave in Nafte. V zadnjih dneh za preživetjem kluba trepetajo na Obali, koprski klub bremenijo dolgovi, glavna pokroviteljica Luka Koper je na izhodnih vratih.

Toda nogomet ni samo to. Na tem mestu ne bi seciral bogate šole za mlade, ki so si najpopularnejšo igro na svetu izbrali za spremljevalca pri odraščanju, niti ne bom v ospredje rinil razširjenosti nogometa med rekreativci. Lahko bi še obujali spomine na vseslovensko nogometno evforijo ob uvrstitvah reprezentance na največje turnirje in romanje 10.000 Slovencev v Amsterdam pred 13 leti. Nogomet je vse to in še veliko več. V teh dneh so namreč slovenska športna središča, hotele in zdravilišča preplavila številna nogometna moštva iz praktično vse Evrope. V vročih junijskih tednih so svež zrak in mir za priprave na sončni strani Alp našli klubi iz Hrvaške, BiH, Srbije, Rusije, Bolgarije, Romunije ... Naravne danosti za ta posel imamo, v zadnjih letih je zraslo dosti kakovostnih igrišč, ki so v tovrstnem športnem turizmu osnova, v naših hotelih in drugih turističnih centrih je vse boljša ponudba prehrane, zdravstvenih storitev, skratka celotni servis, ki ga potrebuje nogometna odprava približno 35 ljudi. Pri tem ne štejem predstavnikov sedme sile in navijačev, ki se zgrnejo na pripravljalne tekme, da bi spremljali napredek svojih ljubljencev, se z njimi fotografirali in ujeli še kakšen spominek.

Na Rogli, v Kranjski Gori, Mariboru, Moravskih Toplicah, Lendavi, na Ptuju in še kje znajo vse našteto dobro izpeljati, izkoristiti, unovčiti. A saj veste, nikoli ni tako dobro ... Zato je treba stremeti k nogometnemu raju, s kakršnim se ne morejo pohvaliti niti severni sosedi.

Deli s prijatelji