ZASKRBLJENOST

»Slovenija kljub povečanemu številu prosilcev za azil ne postaja ciljna država«

Objavljeno 18. februar 2016 22.33 | Posodobljeno 18. februar 2016 22.57 | Piše: STA, S. U.

Jeseni je v Sloveniji zaprosilo za azil povprečno 35 tujcev mesečno.

LJUBLJANA – Kljub temu da je februarja število prošenj za azil v Sloveniji naraslo na 90, državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic zatrjuje, da ne postajamo ciljna država za migrante. Kot je dejal v oddaji Tarča na TVS, so do ponedeljka zabeležili 227 prosilcev za azil, kar je po njegovi oceni minimalna številka v primerjavi z drugimi državami.

Jeseni je v Sloveniji zaprosilo za azil izrazilo 35 tujcev mesečno. Januarja je sledilo zatišje, ko je za azil zaprosilo 17 migrantov, februarja pa je v prvih dveh tednih za azil v Sloveniji zaprosilo 90 ljudi. Kot je pojasnil Šefic, gre za osebe, ki so bile zavrnjene v Avstriji.

Ob tem je dodal, da so številni prosilci postopke zelo hitro prekinili in sami zapustili azilni dom. »Slovenija še vedno ni ciljna država,« je poudaril. Državni sekretar sicer meni, da bi lahko zaradi ukrepov Avstrije v Sloveniji za azil v bodoče zaprosilo več tujcev. Pri tem pa je poudaril, da Slovenija še vedno izvaja schengen in da množičen vstop v državo ne bo možen. Migrante bomo namreč sprejemali na podlagi določenih kriterijev in v številu, ki ga bomo sami določili.

Avstrija je napovedala, da bo od petka naprej na svoji južni meji s Slovenijo sprejemala le še do 80 prošenj za azil dnevno. Obenem bo preko meje dnevno spuščala do 3200 oseb, ki bodo izrazile namero, da za azil zaprosijo v kateri od sosednjih držav. Šefic je v zvezi s tem pojasnil, da Slovenija ne bo sprejemala več oseb kot Avstrija, lahko pa jih bo sprejela tudi bistveno manj.

Ponovil je, da smo v Sloveniji po kontingentnem načrtu trenutno sposobni za dlje časa namestiti 1000 prosilcev za azil. Če bi število prosilcev naraslo, pa bi bilo načrt treba dopolniti, je še dejal državni sekretar.

Deli s prijatelji