NA TUJE

Slovenija ju je molzla, drugi otrok bo Avstrijec

Objavljeno 05. februar 2016 15.39 | Posodobljeno 05. februar 2016 15.39 | Piše: Oste Bakal

Slovenci delajo v Avstriji, ker doma ne dobijo dela, država pa jim pri obdavčenju ne prizna niti olajšav. Zaradi doplačevanja dohodnine, večinoma po nekaj 1000 evrov, se mladi in sposobni kadri izseljujejo.

GORNJA RADGONA – Med skoraj 18.000 delavci iz Pomurja, Štajerske, Koroške in Gorenjske, ki se vsak dan vozijo na delo v sosednjo Avstrijo, spet vre. V minulih dneh so od finančne uprave (Furs) dobili položnice z visokimi zneski doplačila dohodnine, nekateri tudi več kot 7000 evrov za leto dni. Ne samo da davka nočejo plačati, niti ne zmorejo ga, ker denarja preprosto nimajo več, saj so ga porabili večinoma za preživetje ali razreševanje stanovanjske stiske. Mnogi so na robu obupa, vedno več pa je takšnih, ki so se izselili v Avstrijo ali to še nameravajo. Civilna iniciativa Apače, ki že od leta 2006 poskuša pomagati, se želi srečati s premierjem Mirom Cerarjem, pišejo na ustrezne komisije EU, razmišljajo o posamičnih in skupinskih tožbah, a ne pomaga, saj nobena pritožba ne zadrži izvršbe. Bodo sledile deložacije?


Danes protesti v večjih mestih!

Prizadeti delovni migranti iz vse Slovenije bodo danes ob 16. uri pripravili spontani protest proti krivicam, ki da jim jih dela matična država. Kot smo izvedeli, organizator ne bo CI Apače ali katero drugo združenje, temveč so se delavci samoorganizirali. Protesti bodo od Murske Sobote, Maribora, Raven na Koroškem do Celja, Ljubljane, Kranja in Kopra. 

Novoletno darilo

Rok plačila več kot šestih tisočakov ima prav danes tudi Zvonko Jerman iz Lastomercev pri Gornji Radgoni, ki je že več kot dve desetletji zaposlen v avstrijskem Gradcu. Odločbo je prejel tako rekoč za novoletno darilo, zdaj, pred kulturnim praznikom, bi moral plačati.

Kot skupinovodja v tovarni Magna (nekdanji Puch) prejema blizu dva tisočaka neto plače. Za leto 2010 so mu odmerili kar 6394 evrov doplačila dohodnine, to je več kot desetkrat več, kot je moral doplačati za leta 2009, 2011 in 2013. Ne, dejansko ne more razumeti, zakaj so mu za tri leta upoštevali olajšave, za eno vmes pa ne, čeprav je za vsa štiri leta napoved vložil istočasno. Jerman, ki je edini zaposlen, žena je namreč brez službe in dohodkov, ob tem sta doma še dva šoloobvezna otroka, je sprva mislil, da je to pomota, a ko je natančneje pogledal – je bil dobesedno šokiran. Z ženo si gradita novo hišo že od leta 2009, in zato imata visok kredit, prav tako za avtomobil, saj vsak dan prevozi okoli 200 km do Gradca in nazaj.

Ne moti ga, da je za preostala leta plačal med 300 in 800 evri, ko je imel celo več prihodkov kot leta 2010. Za omenjeno sporno leto pa nikakor ne more razumeti, zakaj so mu računali po novem zakonu, brez vseh olajšav. Jerman je šokiran, saj naši davčniki dodatno bremenijo tudi otroške doklade, njegovo nočno delo in vse, česar Avstrijci ne obdavčujejo. »Če bi vedeli, kaj se bo zgodilo, sploh ne bi kupili te parcele, temveč bi hišo kupili v Avstriji ali bi si jo tam zgradili,« je dejala Zvonkova žena Karolina.

Podobne davčne pozdrave v obliki novoletnega darila so konec lanskega leta dobili še številni drugi delovni migranti. Med njimi možak iz Stare Nove vasi, ki dela v Avstriji, tudi njegova žena je ostala brez službe, imata pa še tri majhne otroke. Njemu so dacarji poslali položnici za približno 18.000 evrov! Starejša gospa Krempl iz Polic je, denimo, sezonsko zaposlena na kmetiji v Avstriji, kjer v devetih mesecih prisluži 11.000 evrov plače. Seveda jo sproti porabi, zdaj mora doplačati še 1400 evrov dohodnine.

Zgodba zase pa je Ivan Meško iz Markovcev na Ptujskem polju, ta je dobil štiri odločbe, na katerih je skupni znesek kar 25.000 evrov! Le nekaj manj doplačila dohodnine za leto 2014 ima tudi Marjan Tetičkovič iz Nove vasi pri Ptuju. Približno dve desetletji je voznik v avstrijski Lipnici, zdaj je prejel odločbo za plačilo 4800 evrov, saj naj mu ne bi upoštevali olajšav za prevozne stroške in malico.

Zaradi
 sprememb stališč

Vodja CI Apače Dušan Cvetko, ki se že dobro desetletje bojuje proti doplačevanju dohodnine v Sloveniji za delovne migrante na delu v Avstriji, pravi, da je bilo lanskega decembra in letošnjega januarja takšnih primerov že toliko, da njegov telefon kar ne preneha zvoniti. »Ni nam jasno, zakaj so nenadoma začeli prihajati tako visoki poračuni, pri katerih Furs naenkrat ne upošteva nobenih olajšav več?! Za nameček nam doslej še noben davčni urad ni znal razložiti, zakaj tolikšna sprememba in zakaj dvojna merila, pojasniti nam niso znali niti v Ljubljani,« zatrjuje Cvetko.

Postala Avstrijka

Mladi zaradi takšne državne politike zapuščajo Slovenijo. »Naša država izgublja veliko mladih državljanov in dobrih strokovnih kadrov. Družine in posamezniki se množično izseljujejo, to pa očitno ne skrbi nikogar od odgovornih v državnem vrhu,« razlaga Dušan Cvetko. Med tistimi, ki niso več slovenski državljani, je Jasmina Horvat, ki se je poleti lani poročila s svojim Alešem. Enega otroka že imata, aprila pričakujeta drugega. V Avstriji. Hudo ji je, da je morala zapustiti svojo državo, a jo boli takšen »mačehovski odnos države, predvsem pa aroganca nekaterih uradnikov«.


Slovenija je sicer že pred desetletjem začela dohodnino obračunavati tudi od dohodkov iz tujine, in ker so dnevni in tedenski delovni migranti po zakonu o dohodnini tudi slovenski rezidenti, jih je plačilo zajelo, čeprav ves svoj dohodek ustvarijo v Avstriji in tam že plačujejo davke po avstrijski zakonodaji!

Večina se jih je zato (do)plačevanju dohodnine v Sloveniji upirala in njihova CI Apače je na vse načine poskusila doseči spremembo tega določila, a vse doslej zaman. Vmes so dosegli le posebno davčno olajšavo v višini 7000 evrov, ki je približno izenačila davčno obremenitev na obeh straneh meje, je pa ta veljala le med letoma 2009 in 2013, nakar jo je ustavno sodišče odpravilo.

Nekateri migranti so v času prizadevanja za ukinitev doplačil kljub temu vlagali davčne napovedi tudi v Sloveniji in plačevali zaračunane obveznosti, nekateri drugi pač ne in večino teh je po besedah Dušana Cvetka prav CI Apače leta 2014 uspelo prepričati, da so se samoprijavili za nazaj, da bi poplačali svoj dolg. Prav pri izvedbi tega poplačila se je zdaj zapletlo, saj je Furs v prvi polovici lanskega leta doplačila za nazaj izračunaval po enih merilih in z upoštevanjem olajšav, v drugi polovici pa po drugih in brez upoštevanja olajšav. Neuradno: ker sta se Furs in finančno ministrstvo sredi lanskega leta preprosto dogovorila in brez zakonske podlage spremenila stališče do izračunov dohodnine, so delovnim migrantom, ki do takrat še niso dobili odločb, dosledno črtali vse olajšave! Cvetko pravi, da v CI Apače sumijo, da gre za Fursovo maščevanje za to, ker je civilna iniciativa spor predstavila Evropski komisiji in zdaj poskuša svoj prav dokazati na evropski ravni. Predsednik CI Apače pravi, da so že obupali nad našimi politiki in odgovornimi: »Ker se minister Mramor z nami sploh ne pogovarja več, smo Evropski komisiji pred dnevi poslali še nekaj dodatne dokumentacije.«

Furs in MF nista zakonodajalca!

Davčni strokovnjak Ivan Simič: »Menim, da se med letom ne morejo spreminjati pravila, sploh pa ne s spremembo stališč med Furs in MF, saj nista zakonodajalca! To početje razumem le kot dodatno polnjenje proračuna. Podobnih primerov nerazumnih odločitev davčnega organa je še več, s to razliko, da se delavci na začasnem delu v Avstriji upajo oglasiti, drugi pa so raje tiho. Veliko bolje je, da so ti ljudje zaposleni v Avstriji in denar porabijo v Sloveniji, kot da se odselijo v Avstrijo ali ostanejo brezposelni v Sloveniji in jim Slovenija plačuje nadomestilo za brezposelnost. Država je zaradi napačnih odločitev državnih uradnikov in politikov po nepotrebnem izgubila veliko denarja. Ta denar morajo zdaj od nekod dobiti. Namesto da bi se ukvarjali z osebno odgovornostjo državnih uradnikov in politikov in od njih izterjali ta denar, polnijo proračun s takšnim maltretiranjem.« 

 

Deli s prijatelji