EKSOTIKA

Slovenija je najboljša vstopna točka za prostitutke v EU

Objavljeno 16. junij 2012 22.10 | Posodobljeno 16. junij 2012 22.30 | Piše: S. J.

Čeprav se morda zdi drugače, je tudi v Sloveniji trgovina z ljudmi velik problem.

Iranci so ponujali spolne usluge mladih deklet (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – »Upravne enote so dolžne izdati dovoljenja za bivanje, če nosilec izpolnjuje vse zakone,« je v oddaji TV klub na Pop TV povedal Andrej Šter, vodja konzularnega oddelka ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), »mi dobimo že izdano dovoljenje za bivanje, ne moremo ga zavrniti, lahko le opozorimo na sporne dokumente.« Govor je bil seveda o trgovini s človeškim blagom, saj marsikatero dekle v iskanju boljšega življenja pristane tudi v Sloveniji, kjer pa je pogosto ne čaka nič dobrega.

Boji se hoditi po ulici

Olja, kot so jo poimenovali v oddaji, je v Slovenijo prišla iz Ukrajine. Pri nas ni mogla delati kot plesalka, zato se je kmalu pod prisilo moškega, ki ji je priskrbel dokumente in bivališče, znašla v primežu prostitucije. Čeprav ji je uspelo pobegniti, pravi, da se še vedno boji hoditi na ulici, saj strah pred bivšim delodajalcem še ni zbledel.

Vodja društva Ključ Katjuša Popovič je izpostavila, da se večina deklet sploh ne zaveda, da so žrtve: »Preprosto se ne prepoznajo kot žrtve trgovine z belim blagom, tako kot se noben lastnik lokala ne identificira kot zvodnik.«

Dekleta sploh ne razumejo, kaj podpisujejo

Šter je poudaril, da je Slovenija najpomembnejša država glede pretoka prostitutk predvsem iz Dominikanske republike (po podatkih tamkajšnjega notranjega ministrstva) na celotnem področju EU. »Včasih je pogodba samo v slovenščini in dekleta sploh ne razumejo, kaj podpisujejo,« je dodal glede pogodb, s katerimi se dekleta zavežejo za delo pri nas.

Ločiti zrno od plev

Boštjan Zahrastnik, lastnik lokala Karibi bar, kjer je zaposlitev našlo kar nekaj erotičnih plesalk, se zavzema za boljši nadzor, saj je »čas, da se loči zrno od plev«.

»Vsak bi moral opraviti svoje delo« 

In kako preprečiti trgovino z belim blagom? »Vsak bi moral opraviti svoje delo,« je odgovorila Popovičeva. To je seveda letelo na pristojne, ki izdajajo dokumente za bivanje in delovna dovoljenja, čeprav vedo, da gre morda za trgovino z belim blagom.

Deli s prijatelji