VARČEVALCI

Slovenija izgubila tožbo, plačali bomo vsi

Objavljeno 16. julij 2014 18.22 | Posodobljeno 16. julij 2014 20.59 | Piše: STA, P. J., Ma. F.

Slovenija mora v letu dni najti sistemsko rešitev za vrnitev prihrankov.

Evropsko sodišče v Strasbourgu je razsodilo v korist dveh tožnikov

STRASBOURG – Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu je v zadevi Ališić soglasno razsodil, da sta Slovenija in Srbija tožnikom, varčevalcem LB oziroma Investbanke iz BiH, kršili pravico do varstva premoženja in učinkovitega pravnega sredstva. V letu dni morata najti sistemsko rešitev za izplačilo prihrankov. Sodba je dokončna.

Prihranke je treba vrniti

Veliki senat je odločil o tožbi treh v Nemčiji živečih varčevalcev iz BiH, ki so leta 2005 tožili BiH, Hrvaško, Srbijo, Slovenijo in Makedonijo zaradi nezmožnosti dviga svojih deviznih vlog v nekdanji podružnici Ljubljanske banke v Sarajevu in podružnici beograjske Investbanke v Tuzli.

Veliki senat je danes v ustnem izreku sodbe poudaril, da morata Slovenija in Srbija tako tožnikom iz BiH kot vsem, ki so v enakem položaju kot oni, izplačati prihranke pod enakimi pogoji kot tistim, ki so imeli vloge v domačih podružnicah slovenskih oziroma srbskih bank.

Razsodilo je, da gre za sistemski problem in da morata državi v letu dni najti sistemsko rešitev za njihovo plačilo. Tako kot v primeru izbrisanih bo morala Slovenija zdaj pripraviti akcijski načrt za implementacijo sodbe in ga predložiti Svetu ministrov Sveta Evropa, ki nadzira uresničevanje sodb.

Dokončno

Sedemčlanski senat sodišča je o zadevi prvič odločil 6. novembra 2012. V takratni pilotni sodbi je po do zdaj znanih podatkih izrekel podobno sodbo. Slovenija in Srbija sta se februarja 2013 pritožili in zahtevali ponovno obravnavo pred 17-članskim velikim senatom sodišča. Komisija sodišča je to sprejela in odredila novo sojenje pred velikim senatom.

Sodišče je danes najprej ustno objavilo izrek te dokončne sodbe, sledila pa bo še v pisni obliki.

»Presrečna sem, saj se je danes dokončno potrdilo, da je evropsko sodišče resnično neodvisno sodišče in ne politično sodišče. To je največja bitka, ki jo je BiH doslej vodila in dobila pred evropskim sodiščem,« je današnjo odločitev glede starih deviznih vlog komentirala Monika Mijić, predstavnica sveta ministrov BiH na sodišču v Strasbourgu.

»Po 23 letih, odkar se vleče problem starih deviznih vlog v Ljubljanski banki, je končno enkrat za vselej rešeno vprašanje, kdo je odgovoren za kršitev pravic do premoženja, kdo je odgovoren za krajo prihrankov navadnih ljudi v BiH in na Hrvaškem,« je bila ob današnjem izreku sodbe velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice navdušena Mijićeva.

Visoka predstavnica Slovenije za nasledstvo Ana Polak Petrič je današnjo sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice glede starih deviznih vlog z vidika nasledstva označila za veliko razočaranje. Kot je poudarila v izjavi za medije v Ljubljani, sodišče ni upoštevalo dejstva, da gre za vprašanje nasledstva.

»Ocenjujem, da je sodba z vidika nasledstva veliko razočaranje. Sodišče ni upoštevalo dejstva, da je federacija (SFRJ), ki je v preteklosti prevzela jamstva za devizne varčevalce, razpadla in da je zato to vprašanje nasledstva,« je dejala.

Odvetnik hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice Ljubljanske banke Milivoj Žugić je pozdravil današnjo sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu v zadevi Ališić.

»Razsodbe sodišča v Strasbourgu so deklarativne, a se še ni zgodilo, da kakšna od držav članic Sveta Evrope ne bi spoštovala dokončne sodbe,« je dejal Žugić.

Žugić trdi, da je Slovenija črpala koristi iz poslovanja LB in da slovenska država tudi jamči za prihranke, ki jih je treba izplačati tudi vsem ostalim deviznim varčevalcem, tako kot je to storila na svojem ozemlju v skladu s teritorialnim načelom.

»Sodbo moramo najprej natančno preučiti, šele nato bo mogoče podrobneje komentirati možne načine njenega uresničevanja,« so danes sporočili z ministrstva za finance. Dodali so, da se sodba ne izvršuje neposredno, zato o konkretnejših zneskih v tem trenutku ni mogoče sklepati.

Naloga bo padla na pleča nove vlade, vendar v zmagovalki nedeljskih predčasnih volitev, Stranki Mira Cerarja, odločitve sodišča še ne želijo komentirati. Kot je dejal profesor mednarodnih odnosov Milan Brglez, ki je bil izvoljen za poslanca SMC, morajo razsodbo najprej preučiti.

Premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, je danes v Bruslju povedala, da je nad odločitvijo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu v zadevi Ališić razočarana, saj je Slovenija pričakovala, da se bo ta zadeva reševala v okviru nasledstvenega vprašanja.

»Nad odločitvijo sem razočarana. Pričakovali smo, da bi to zadevo reševali v okviru sukcesije, kar je Slovenija vseskozi zagovarjala. Je pa dejstvo, da je sodbe sodišč treba spoštovati,« se je odzvala na odločitev v Strasbourgu.

 

Deli s prijatelji