NOVA ZADOLŽITEV

Slovenija izdala za milijardo evrov obveznic

Objavljeno 28. oktober 2014 19.32 | Posodobljeno 28. oktober 2014 19.33 | Piše: STA, Ma. F.

Slovenija je nazadnje dolgoročne obveznice izdala 1. aprila, ko je s prodajo 3,5- in sedemletnih evrskih obveznic zbrala dve milijardi evrov.

Velika nemška koalicija bo poslancem zvišala plače.

LJUBLJANA – Slovenija je danes izdala za eno milijardo evrov sedemletnih obveznic. Ponudba je po neuradnih informacijah STA za več kot trikrat presegla ponudbo, obrestna mera pa se giblje okoli ugodnih 2,4 odstotka. Novo zadolžitev so že dopoldne napovedali na finančnem ministrstvu.

Na finančnem ministrstvu izdaje novih obveznic, ki v izplačilo zapadejo 24. marca 2022, za zdaj še niso uradno potrdili.

Vlada bo predvidoma v sredo sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, v katerem namerava po besedah finančnega ministra Dušana Mramorja zvišati dovoljeni primanjkljaj za 200 milijonov evrov na 1,2 milijarde evrov oziroma za 0,2 odstotne točke na 3,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Trdili, da letos novega zadolževanja ne bo več

Ker smo že skoraj pred koncem leta, rebalansa ni mogoče izvesti brez povečanja obsega možnega zadolževanja, ugotavljajo na finančnem ministrstvu. Z novelo zakona o izvrševanju proračuna, ki naj bi jo vlada prav tako v sredo poslala v obravnavo v DZ, tako predlagajo zvišanje najvišjega možnega obsega zadolževanja države v letu 2014, in sicer z nekaj manj kot 4,9 milijarde evrov na 5,9 milijarde evrov.

Slovenija je nazadnje dolgoročne obveznice izdala 1. aprila, ko je s prodajo 3,5- in sedemletnih evrskih obveznic zbrala dve milijardi evrov. Tedaj so na finančnem ministrstvu, ki ga je takrat vodil Uroš Čufer, zatrdili, da letos novega mednarodnega zadolževanja ne bo več.

Pred tem je šla država februarja po denar v ZDA, kjer je izdala za 3,5 milijarde dolarjev (2,56 milijarde evrov) pet- in desetletnih dolarskih obveznic. Slovenija se je tako letos dolgoročno zadolžila za nekaj več kot 5,5 milijarde evrov.

Deli s prijatelji