BEGUNSKA KRIZA

Slovenija brez zapletov sprejema begunce

Objavljeno 17. oktober 2015 14.06 | Posodobljeno 18. oktober 2015 00.46 | Piše: T. L., Ma. F.

Na državnih mejah mirno, koliko beguncev bo nadaljevalo pot proti Avstriji, še ni znano.

LJUBLJANA, GRUŠKOVJE, ZAGREB – Na mejni prehod Gruškovje so danes iz Hrvaške prispeli prvi avtobusi z begunci. Kot smo poročali, pristojni v Sloveniji pričakujejo, da bo danes v državo prišlo 1800 beguncev, Hrvaška jih bo proti Sloveniji spuščala v intervalih.

20.00: Na mejni prehod v Središču ob Dravi je prispel vlak s 1200 begunci. Pred tem so iz tega vlaka, ki je pripeljal iz Tovarnika pri meji s Srbijo v Čakovec, izkrcali 600 beguncev, od katerih so jih 300 z avtobusi peljali na prehod Gruškovje, 300 pa na prehod Petišovci.

19.40: Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je danes zaostrila tone do vlade. Potem ko je notranji minister Ranko Ostojić njeno izjavo, da bi morali begunce na meji s Srbijo preusmeriti na uradne prehode, komentiral z besedami, da naj se o tem dogovori s prijatelji v Beogradu, je to označila za dokaz, da »tehnična vlada ni sposobna voditi države«.

19.35: Okrog 19. ure je bilo na mejni prehod v Petišovcih s šestimi avtobusi pripeljanih 300 beguncev. Postopek evidentiranja bo potekal v sprejemnem centru v Petišovcih, po opravljenih postopkih pa bodo begunci prepeljani v nastanitveni center v Šentilj.

19.10: Mednarodni železniški promet med Slovenijo in Hrvaško je ustavljen do preklica, je danes objavila policija. V smeri Hrvaške potekajo nadomestni avtobusni prevozi, in sicer na enak način kot v primeru prvega vala beguncev pred tedni.

18.10: Na mejnem prehodu Obrežje nocoj pričakujejo prihod večjega števila tujcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo, sporočajo iz Policijske uprave (PU) Novo mesto.

17.40: Slovenija lahko dnevno sprejme največ od 2000 do 2500 migrantov, nove pa bo sprejemala šele, ko jih bo določen del odšel naprej v Avstrijo, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. Danes naj bi tako sprejeli še 1800 migrantov, ki bodo do Slovenije prišli z vlakom, piše STA.

17.20: Vlak s 1800 begunci je prispel v Čakovec. Po 300 jih bodo zdaj z avtobusi prepeljali na mejna prehoda Gruškovje in Petišovci, preostalih 1200 pa bodo z vlakom odpeljali proti Središču ob Dravi.

16.50: Na Hrvaško je od polnoči do 15. ure danes vstopilo 5220 migrantov, v začasnem sprejemnem centru v Opatovcu pa je trenutno 2748 ljudi, piše na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva.

16.15: Policiji bo pri varovanju meje odslej pomagala tudi vojska, je po seji vlade povedal premier Miro Cerar. Napovedal je, da bo Slovenija ukrepe na meji prilagajala ukrepom drugih držav.

Po besedah Cerarja pomoč vojske ne pomeni, da je Slovenija v izrednih razmerah, ampak želi vlada zadeve urejati že na sami meji. Vojska bo policiji zgolj v pomoč, pri čemer ji bo nudila logistično podporo, tako z vojaki kot opremo, je dejal.

16.10: Hrvaški premier Zoran Milanović je v Bruslju dobil odgovor, da gradnja zidov na meji ni ustrezna rešitev za reševanje problema beguncev, ki množično prihajajo v Evropo. Kot je dejal, je na nedavnem vrhu EU vprašal voditelje Nemčije, Avstrije in Švedske, ali naj Hrvaška tako kot Madžarska postavi na meji ograjo, pa so mu odgovorili, da ne.

15.30: Policija proti večeru pričakuje še prihod večje skupine migrantov iz Hrvaške, ki bo z vlaki prispela na mejni prehod v Središču ob Dravi, so sporočili iz Policijske uprave Maribor. Na Hrvaškem z vlakom trenutno proti Čakovcu potuje 1800 migrantov, hrvaški organi pa napovedujejo, da jih bodo večji del preusmerili proti Petišovcem.

15.15: Potem ko so jih na slovenski strani mejnega prehoda Šentilj oskrbeli predstavniki Rdečega križa, so skupino 150 beguncev policisti okoli 14.30 pospremili proti Avstriji. Nato sta nekaj pred 15. uro v Šentilj prispela dva nova avtobusa, polna beguncev, še več naj bi jih prišlo v večernih urah, poroča STA.

14.40: Prva skupina beguncev je že na poti v Avstrijo, poroča novinar Pop TV Miha Drozg.

14.00: Policija na podlagi sodelovanja s policijo sosednjih držav opravlja vrsto nalog v povezavi z migranti. Trenutno migrante, ki so bili registrirani na Gruškovju, nastanjajo v nastanitvenem centru v Šentilju in se dogovarjajo za njihov prevzem z avstrijskimi varnostnimi organi, sporočajo iz PU Maribor. Proti večeru pričakujejo še prihod večje skupine iz Republike Hrvaške z vlaki na mejni prehod v Središču ob Dravi. Sicer pa slovenska policija še naprej sodeluje s tujimi varnostnimi organi, zato ne prihaja do težav.

13.25: Prvi migranti v spremstvu policije zapuščajo Gruškovje in so že prispeli v Šentilj. Avstrijski varnostni organi so prevzeli 110 migrantov, ki smo jih z dvema avtobusoma pripeljali z Gruškovja. V Šentilju jih trenutno v nastanitveni center nastanjajo še 150, ki so jih pripeljali z avtobusi iz Petišovcev, je sporočil Bojan Kitel z mariborske policijske uprave. Prevzeli jih bodo avstrijski varnostni organi, ko bodo zaključili postopke s prvo skupino.

12.59: Seja Sveta za nacionalno varnost se je končala, zdaj zaseda vlada, so za STA potrdili v uradu vlade za komuniciranje. Kakšne ukrepe so sprejeli, še ni znano. Po vladni seji naj bi sledila izjava za javnost.

12.16: Iz Tovarnika na vzhodu Hrvaške je danes ob 10.25 krenil vlak s 1800 migranti proti Čakovcu, kjer naj bi nadaljevali pot proti Sloveniji, je po poročanju STA potrdil hrvaški minister za notranje zadeve Ranko Ostojić. Pot do Čakovca naj bi trajala okoli šest ur, medtem pa v Tovarniku po navedbah Hrvaških železnic polnijo že nov vlak.

12.11: Kot smo poročali, je Madžarska uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijoimage. To potrjujejo tudi fotografije, ki jih na twitterju objavila novinarka Adriana Gašpar

12.08: 

12.03: Z mejnega prehoda Gruškovje sta proti mejnemu prehodu Šentilj odpeljala prva avtobusa iz skupine 300 beguncev, ki so danes dopoldne prispeli iz Hrvaške, poroča STA. V Šentilju jih bodo nastanili v nastanitvenem centru.

11.00: Kot je napovedal Bojan Kitel iz PU Maribor, bodo po opravljeni registraciji begunce, ki so s šestimi avtobusi dopoldne prispeli v Slovenijo, prepeljali v nastanitveni center v Šentilju.

11.30: Begunci po besedah predstavnice Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) v srednji Evropi Caroline Vanburen prihajajo v dobrem stanju, ob prihodu dobijo hrano, vodo, odeje v šotorih, saj je danes razmeroma hladno. Takoj ko bodo opravili registracijo, pa jih bodo preselili v druge namestitvene centre, poroča STA.

Ob tem je pohvalila pogoje na Gruškovju in dodala, da se je vlada očitno, v primerjavi z nekaterimi drugimi državami, v tednih pred prihodom dobro pripravila na razmere. V registracijskem centru jih bodo popisali, nato pa razvozili v različne namestitvene centre po državi. Skupine se bodo tam zadržale le nekaj ur. »Vse je pod nadzorom. Imamo pet sob, v katerih poteka registracija. Ne vem točno povedati, kako dolgo bodo tukaj, a stvari potekajo tekoče. Zagotovo tu ne bodo prenočili,« je dejala Vanburnova.

 

Deli s prijatelji