MIGRANTSKA KRIZA

Slovenija bo Hrvaški vračala ekonomske migrante

Objavljeno 19. november 2015 12.41 | Posodobljeno 19. november 2015 14.32 | Piše: Mo. S.

Slovenija bi po novem sprejemala le tiste z vojnih območij.

LJUBLJANA – Slovenija bo Hrvaški začela vračati ekonomske migrante, poroča tiskovna agencija Reuters. To je potrdil tudi tiskovni predstavnik generalne policijske uprave Drago Menegalija, ki je sporočil: »Uradno smo obvestili Hrvaško, da jim bomo vrnili skupino ekonomskih migrantov. Odziva hrvaške strani še nismo prejeli.«

Po novem naj bi tako sprejemali le še tiste, ki prihajajo z območij, kjer potekajo oboroženi spopadi (Sirija, Afganistan, Irak). V zadnjih dneh namreč prihaja vse več takih, za katere verjamejo, da so čisti ekonomski migranti.

V postopkih registracije preverjajo tudi po nacionalnih in mednarodnih zbirkah podatkov ter ugotavljajo njihovo državljanstvo, nato pa se glede na migrantovo identiteto, njegovo državljanstvo in namen vstopa ustrezno odzovejo. Migrante, ki prihajajo iz držav, kjer potekajo oboroženi spopadi in za katere velja načelo nevračanja ter za katere upravičeno domnevajo, da bodo v EU zaprosili za mednarodno zaščito, namestijo v namestitvene centre po Sloveniji.

Selekcionirata tudi Srbija in Makedonija

Vračanje ekonomskih migrantov na Hrvaško je v skladu z veljavnim pravnim redom EU, so se pa za podoben ukrep odločili tudi v Srbiji in Makedoniji. Tiskovna predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce Melita Šunjić je danes sporočila, da sta državi začeli omejevati vstop beguncem na svojih mejah. Srbija tako po novem dovoli v državo vstop samo beguncem iz Sirije, Afganistana in Iraka, ostale pa zavrača kot ekonomske migrante. Makedonija pa naj bi omejevala vstop beguncem iz nekaterih držav, kot so Libija, Maroko, Pakistan, Šrilanka in Sudan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hrvaška zavrnila zahteve

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je izjavil, da so zavrnili slovensko zahtevo za vračanje skupin ekonomskih migrantov. »Ta zahteva za nas ni sprejemljiva,« je izjavil Ostojić v begunskem centru v Slavonskem Brodu. Kot je dodal, so o slovenski zahtevi za ločevanje beguncev in migrantov nemudoma obvestili kolege v Makedoniji in Srbiji. Pričakuje, da se bodo o morebitnem zapiranju meja za ekonomske migrante pogovarjali na današnji video konferenci vseh držav, ki so na begunski poti.

»Ta problem trenutno ni velik, ker gre za 162 oseb, sicer pa lahko postane zelo resen. Če se to ne bo ugotavljalo na izviru, lahko pričakujemo težave, ker bomo te ljudi obravnavali kot nelegalne imigrante iz držav, v katerih ni vojn,« je Ostojićevo izjavo povzel Hrvaški radio.

Deli s prijatelji