S SANJAMI ČEZ LUŽO

Slovenec Robert z družino po 10 letih izgnan iz Kanade

Objavljeno 04. maj 2014 20.55 | Posodobljeno 04. maj 2014 20.55 | Piše: Mo. S.

Onkraj luže sta pognala korenine in si ustvarila novo življenje, zdaj pa morata oditi.

Zakonca sta v Kanadi ustanovila svoje podjetje.

LJUBLJANA, PETERBOROUGH – Čeprav sta se rodila v kanadskem Peterboroughu, bosta dveletni Michael in njegov sedemmesečni bratec Alex kmalu izgnana v Slovenijo, od koder prihajajo njuni starši Robert in Mihaela Zaveljčina. V roke sta namreč slednja že dobila obvestilo o izgonu iz države, kjer bivata več kot devet let.

Iz Slovenije sta odšla, ker sta bila zaradi narodnostno mešane poroke tarči diskriminacije in nadlegovanja, pišejo kanadski mediji. On je namreč Slovenec, ona pa se je rodila v hrvaško-srbskem zakonu. Svojo ljubezen sta v Sloveniji kronala s poroko, a kmalu naletela na najrazličnejše ovire. Robert se spominja, da je že ob naznanitvi poroke izgubil precej prijateljev. »Očitno niso bili pravi prijatelji, če je bila zgolj poroka z njo dovolj, da so nehali govoriti z mano,« meni danes, čeprav ga je njihovo ravnanje takrat gotovo prizadelo.

Izobraženo so v službi poniževali

Zaničevanje pa je doživljala tudi Mihaela, ki se sicer zaveda, da je bilo že Slovencem težko najti službo, še hujše pa je bilo tistim, ki so izhajali iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Kljub temu da govori šest jezikov in je izobražena, je morala, kot pravi, v Sloveniji pogosto delati za mizerno plačilo in brez pravic, ki zaposlenim sicer pripadajo. »Ljudje te hočejo ponižati, s teboj ravnajo kot z drugorazrednim državljanom,« meni Mihaela, ki se še dobro spominja, koliko truda je vložila v pridobitev posojila, pa ji ga nikoli niso odobrili. Ob tem je dodala še slabe izkušnje z zdravniki, češ da si je izmislila bolezen ... Čeprav njeno življenje nikoli ni bilo v nevarnosti, pa se v Sloveniji nikoli ni počutila sproščeno in sposobno uspeha.

V Kanadi jima je uspelo, a ...

Kmalu po prihodu v Kanado sta začela delati in si graditi novo življenje. Po sedmih letih se jima je rodil prvi sin, pred sedmimi meseci pa še drugi. Delala sta v različnih podjetjih, čez čas pa odprla svoje, ki sta ga poimenovala Balkan Express. Ukvarjata se s gostinskimi storitvami, na različnih lokacijah, tudi na tržnici, pa prodajata svoje izdelke. Zasledili smo celo njuno spletno stran, kjer je Mihaela zapisala, da sta z možem v Kanado prišla s sanjami. Ki pa se zdaj očitno razblinjajo v nič …

Mlada družina, pri čemer ni odveč ponoviti, da sta otroka že vse življenje v Kanadi, kjer sta se tudi rodila, se je skorajda že znašla na cesti, Mihaela in Robert pa še ne vesta, kako se bosta znašla v Sloveniji, kjer seveda nimata ne službe ne doma. Njihov odhod ostaja le še vprašanje časa, pričakujeta pa, da bosta imela kakšen mesec dni časa, da se pripravita na let čez lužo. Poskrbeti bosta morala za svojo prihodnost in prihodnost njunih otrok, to pa bo v Sloveniji, ki je po poročanju kanadskih medijev »polna korupcije« in poznana po izbrisanih, težko. Njihove možnosti za vrnitev v Kanado, kjer živijo zadnjih slabih 10 let, se bodo povečale, če bodo odšli še pred datumom, ki jim ga bodo postavili, kljub vsemu pa se čez lužo ne bodo smeli vrniti do leta 2016.

Zapletlo se je, ker sta v Kanado sprva menda odšla le na dopust, nato pa tam ostala in šele čez nekaj let poiskala mednarodno zaščito, je povedal svetovalec Alan Wilson, ki si želi, da bi ga našla prej, saj bi jima lahko pomagal, zdaj pa je za to prepozno. »Oba sta prijazna, sta takšna človeka, kakršne si v Kanadi želimo,« je povedal Wilson, ki mu je žal, da mora spremljati to žalostno zgodbo.


Želijo, da ostaneta

Eden od njunih poslovnih partnerjev Pat Hasson je ob novici, da ju izganjajo iz države, povedal: »Dobri prijatelji smo in mislim, da državni uradniki ne ravnajo prav. Robert je eden mojih najboljših prijateljev in gledati, kako naša država izgublja ljudi, kot je on, je res žalostno.« »Ne razumem, zakaj se to dogaja. Michael in Alex sta ljubka otroka, starši pa so jima lep vzor,« pa je povedal oče Bill Moloney, ki je oba otroka tudi krstil, ter dodal: »Predstavljajte si, da tukaj živite 10 let, v skupnosti poženete korenine, nato pa vam povedo, da morate oditi.«

Mihaela je ob vsem tem pojasnila, da je bila sprva zelo zaskrbljena, zdaj pa meni, da se bo skupaj z družino že nekako izvlekla. Sosedje, prijatelji in znanci z njo sočustvujejo in jo podpirajo, odločitev države pa obžalujejo, zato se Mihaela vsej skupnosti zahvaljuje. »Vse imamo radi, pogrešali bomo moč in podporo, ki so nam ju izkazali,« je povedala mlada mamica, ki postopoma prodaja družinsko imetje, vključno s hišnimi ljubljenčki.

»Želiva, da najina otroka odrasteta v človeka, ki sta enakopravna in katerih etnično poreklo ni pomembno,« sta soglasna zakonca, ki se bojita, da se bosta tudi malčka po prihodu v Slovenijo prisiljena ubadati s hudimi pritiski.

»V Kanadi nama je všeč ravno, da tukaj vsak dobi svojo možnost,« še dodajata.

Deli s prijatelji