V STISKI

Slovenec (50) za primerno nagrado podari ledvico

Objavljeno 19. avgust 2013 21.45 | Posodobljeno 19. avgust 2013 21.50 | Piše: M. U.

V ekstremno dejanje so ga prisilile težke razmere v družini.

LJUBLJANA – Poročali smo že o primerih, ko v tujini posamezniki, ki so se znašli v stiski, prodajajo svoje organe. Že pred časom smo pisali tudi o 30-letniku iz Slovenije, ki je ponujal svojo ledvico.

Te dni pa smo naleteli na podoben primer pri enem od slovenskih ponudnikov brezplačnih oglasov. Moški, star 50 let, odličnega zdravja, bivši športnik s krvno skupino 0, ponuja svoje organe, natančneje ledvico. »Ponudnik« naj bi bil doma v Ljubljani, za ta korak pa se je odločil »zaradi brezizhodne situacije, v kateri smo se z družino znašli«. Ledvico bi tako podaril za primerno nagrado. 

»Star bom 51 let. Z enim umetnim kolkom – in pred operacijo drugega – je zaposlitev zame samo znanstvena fantastika.«

Poklicali smo  »roverusa1«, pod tem nadimkom je objavil oglas, in povedal nam je, da živi v  neprofitnem stanovanju v Ljubljani, žena je bila eno leto brez službe, a da zdaj dela za določen čas. Imata tudi hčerko, ki še študira in je brez štipendije. Ker je treba plačevati najemnino in pripadajoče stroške, s 750 evri na mesec to pač ne gre. Pravi, da so zapadli v dolgove, rubežniki grozijo in mogoča je tudi deložacija iz stanovanja. 

»Z minimalno nagrado bi ženi in hčeri rad omogočil vsaj nekaj časa brez strahu.«

Bančna posojila in dolgovi

Kot nam je povedal naš sogovornik (podatke hranimo v uredništvu), je največji problem njegov in ženin kredit, za poplačilo obrokov denarja ni bilo, banka pa pač zahteva svoje. Dodaja, da pri nas ne smeš prodajati organov in je podaritev ledvice proti nagradi edini način, s katerim bi nekako uredil svoje finančno stanje in se rešil dolgov. 

 

image

 

»Ko je lani jeseni žena dobila službo, sva mislila, da bo lažje, in začela sva tudi odplačevati stare dolgove.«

Misli zelo resno

Kot je še povedal naš sogovornik, je menda interesentov za njegovo ledvico veliko, številne pa zanima, če se dela le norca. Nam je dejal: »Tudi vam povem – žal se ne delam norca, mislim zelo resno, ker drugega izhoda pač nimam.«  O višini finančnega nadomestila za ledvico konkretno ni želel govoriti, dodal je le, da »kolikor bo, bo vse koristno porabljeno«. In še: »Edino, kar upam, je, da se bo nekdo našel in sprejel mojo ponudbo, in to čim prej, preden bo prepozno.«

 

 

Deli s prijatelji