PRESEŽKI

Slovenci v knjigi rekordov: najstarejša ima 106 let

Objavljeno 29. september 2013 22.38 | Posodobljeno 29. september 2013 22.38 | Piše: Ajda Janovsky

V novi Guinnessovi knjigi rekordov je tudi 19 slovenskih rekorderjev. Najstarejša prebivalka Slovenije je ženska, moški so ji za petami.

Po podatkih slovenskih lastnikov licence založbe Učila International se v Guinnessovi knjigi rekordov vsako leto znajde okoli 20 Slovencev – letos se je med platnice uspelo prebiti 19.

Čeprav si včasih poočitamo, da smo narod, ki se ne zna zabavati, rekordi, ki jih podiramo, pričajo o nasprotnem. Le kako bi nam sicer uspelo postaviti mejnik v največjem zborovanju harmonik, kar 1137 jih je prišlo na festival Panonika Harmonika leta 2011, ali več let zapovrstjo imeti rekord v največji četvorki na svetu, v kateri se je leta 2011 zavrtelo kar 33.202 bodočih maturantov.

Poleg rekorda v največji četvorki na več lokacijah, ki ga je postavila Slovenska plesna zveza, smo s 7244 plesalci prvi tudi v kategoriji največje četvorke – za to je poskrbela Plesna šola Urška. Kraški gadje so s 526 vozili poskrbeli za največjo parado avtomobilov alfa romeo, največji in najvišji kres pa je leta 2007 ob prazniku dela uspelo postaviti društvu ŠKD mladi Boštanj – velik je bil kar 1715,7 kubičnega metra, visok pa 43,44 metra.

Ekstremni športniki

Slovenci smo navdušeni nad adrenalinskimi športi, kar se pozna tudi v Guinnessovi knjigi. Korošec Matjaž Ferarič je ponosni lastnik največ osvojenih naslovov svetovnega prvaka v natančnem pristajanju z jadralnim padalom; rekord je postavil 2003 in 2007. Največ naslovov svetovne prvakinje v jadralnem padalstvu je Sloveniji priborila Petra Krausova Slivova, pripada pa nam tudi rekord v največ osvojenih naslovih svetovnega prvaka v natančnem pristajanju z jadralnim padalom, ki ga je leta 2003, 2005, 2007 in 2011 osvojila Slovenija ekipno. Mejnik v najdaljšem deskanju po plavajoči rampi je postavil Borij Levski, ki mu je uspelo vztrajati kar 46,87 metra.

Tudi v bolj običajnih športih imamo Slovenci pravo parado junakov. Z največjo prekolesarjeno razdaljo v 12 (475,26 kilometra) in 24 urah (903,76 kilometra) se lahko pohvali slovenski kolesar Marko Baloh, največ osvojenih olimpijskih medalj v dvojnem dvojcu na svetu sta med letoma 2000 in 2012 kar trikrat osvojila veslača Iztok Čop in Luka Špik. Rekorderka je tudi slovenska smučarska junakinja Tina Maze, ki je osvojila največ, 2414 točk v sezoni 2012/13 svetovnega pokala v ženskem smučanju. Slovenci si lastimo kar tri osupljive rekorde v premagovanju izzivov narave: prvi se je samostojno vzpel na Anapurno 1 pokojni slovenski alpinist Tomaž Humar, najhitreje, v 4 urah in 40 minutah, se je na smučeh z Everesta spustil Gorenjec Davo Karničar, najdaljše plavalno potovanje pa je s 5268 kilometri, ki jih je preplaval v Amazonki, trdno zakoličil maratonski plavalec z dolenjskega konca Martin Strel.

Postavili smo dva svetovna rekorda, povezana s tiskom: natisnili smo največji Koran na svetu in naredili največjo razglednico. Oba rekorda prihajata z Goriškega. Za prvega je poskrbel ARC Group Gorica, drugega pa je postavila Glasbena agencija GIG. »Kot organizatorji največjega goriškega festivala GOF smo želeli narediti nekaj, kar bo dogajanju v Novi Gorici dalo poseben pečat,« pravi eden od prirediteljev podviga Andrej Maver. Razglednico v velikosti 52,48 kvadratnega metra so, kot velevajo pravila, tudi poslali po pošti, namenili pa so jo županu Nove Gorice Mateju Arčonu. Ker bi jo bilo v poštni nabiralnik malce težko stlačiti, so jo odpremili tako, kot je v navadi za priporočene pošiljke, le da je pismonoša po podpis prišel kar na dogodek, kjer je razglednico z datumom 27. avgust 2012 na ta način simbolično predal naslovniku.

Človek in narava

Najvišja točka v Sloveniji je Triglav z 2864 metri nadmorske višine, najnižja pa jama Kotredež v Rudniku Zagorje, ki sega 261,10 metra pod gladino morja. Med rekami, ki tečejo po naši domovini, je najdaljša Sava, meri 990 kilometrov, najdaljša reka z izvirom in izlivom pa Krka s 111 kilometri. Rekorder med jezeri je Cerkniško, ki je z dolžino 10,5 kilometra in širino 4,7 kilometra največje pri nas, med kraškimi jamami pa prednjači Postojnska jama, ki je tudi največja taka v vsej Evropi. Najstarejšo vinsko trto je uspelo vzgojiti Štajercem: stara je okoli 440 let in krasi Maribor. Največje drevo v Sloveniji raste v Gregovcah, gre za mogočni osem metrov debeli in 29 metrov visoki Nujčev hrast s 35 metrov široko krošnjo. Najvišjo cerkev so postavili Ljubljančani (cerkev svetega Jožefa, 69 metrov), najvišjo zgradbo pa Trboveljčani (360 metrov visoki dimnik Termoelektrarne Trbovlje). Najdaljši cestni predor v Sloveniji je pod Karavankami in meri 7864 metrov.

Najstarejša v Sloveniji je ženska, rojena leta 1907, poroča ministrstvo za notranje zadeve. Tesno za petami ji je Savinjčan Martin Čokl, upokojeni izredni profesor za dendrologijo na ljubljanski biotehniški fakulteti in dobitnik Jesenkove nagrade. V kratkem bo praznoval 106. rojstni dan. Njegov vnuk Anže Čokl nam je zaupal, da je dedek še vedno živ in zdrav, veliko bere in piše pesmi. Pred tremi leti, ko je praznoval 102. rojstni dan, je deklamiral pesmico, ki jo je sam sestavil. Mimogrede, svetovni rekord v starosti pripada že pokojni Francozinji Jeanne Louise Calment, ki je živela 122 let in 164 dni.

Deli s prijatelji